Ana SayfaTekstil MühendisliğiTıbbi Maske Kumaşları: Spunbond ve Meltblown Nedir

Tıbbi Maske Kumaşları: Spunbond ve Meltblown Nedir

Spunbond Kumaş Nedir: Spunbond (tela) tekstil sanayisinde çok çeşitli uygulamalarda kullanılan %100 polipropilen hammaddeden elde edilmiş ve diğer kumaşlardan farkı dokusuz (non-woven: örülmemiş, dokuma işlemi yapılmamış veya keçemsi) olarak tanımlan bir tekstil kumaş türüdür.

polipropilen
%100 Geri dönüştürülebilir ham polipropilen granüller

Tamamen geri dönüştürülebilir olan spunbond kumaşı 90°C sıcaklığa kadar dayanıklıdır. Tela kumaşlar hidrofobik (su geçirmez) ve hidrofilik (su tutan) türleri mevcuttur. Ayrıca UV dayanımı sağlayacak ilave katkılar ile güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı arttırılabilir. Spunbond kumaşlar antibakteriyel özellikte olup 8 gramdan 200 grama her renkte üretilebilir.

Renkli Maskeler

Tıbbi maskelerin renkli olması daha kaliteli veya daha koruyucu özelliği olduğunu göstermez. Ayrıca yüzeylerine logo baskı yaptırmakta mümkündür. Maske kalitesi ile alakalı merak ettiğiniz hususları buradaki yazımdan ulaşabilirsiniz.

Spunbond (Tela) Kumaşının Kullanım Alanları

Çok katlı yapısından dolayı 3 mikrona (insan saçı yaklaşık 50 – 70 mikron) kadar %99.8’e varan alerjen ve toz tutucu özelliğine sahiptir. Dokusu sentetik olduğu için su ve nemden etkilenmez.

Elektrikli Süpürgesi Torbası
Enerji tüketimini azaltacak yüksek verimli emiş yeteneğine sahiptir

Meltblown Kumaş Nedir

Meltblown (melt: eriyik, blown: üfleme), bir polimer eriyiğinin yüksek hızlı üfleme gazı ile çevrili küçük nozullardan ekstrüde edildiği bir mikro ve nanofiber üretim yöntemidir. Meltblown kumaşlar genel olarak filtre, tıbbi maske, ses yalıtım, endüstriyel temizlik gibi alanlarda kullanılmaktadır. Tela kumaşında olduğu gibi %100 Polipropilen (PP) malzemeden üretilen meltblown 10 gramdan 500 grama kadar imal edilebilir. Benzer şekilde UV katkılı, anti statik, hidrofilik ve yanma geciktirici gibi özellikleri bulunmaktadır. Polipropilen dışında termoplastik poliüretan (TPU) ve PBT (polibutilen tereftalat) meltblown kumaşlar da üretmektedir.

Meltblown kumaşlar spunbond kumaşlara göre daha pahalıdır. Çoğu maske üreticileri 3 katmanlı olarak tıbbi yüz maskelerini üretmektedir. İlk ve son katman spunbond, ortadaki katman ise meltblown olmaktadır. Mikrofiber yapısı sayesinde daha sık lif yapısına sahiptir. 0.5 – 5 Mikron çaplı mikrofiberler spunbond malzemeye göre daha yüksek filtreleme kabiliyeti göstermektedir. Meltblown maske nasıl anlaşılır yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Üç Katmanlı Meltblown spunbond Maske
Üç Katmanlı Maske SMS kumaş olarak da geçmektedir. SMS kısaltmasının açılımı Spunbond – Meltblown – Spunbond

Tıbbi Maskelerde Kumaşın Filtreleme Özelliği

İplik (lif) sıklığına bağlı olarak kumaşların geçirgenliği veya filtre edebilme kabiliyeti ortaya çıkmaktadır. Özellikle N95 olarak isimlendirilen maskeler, 0.3 mikron boyutundaki partiküllerin en az %95’ini bloke etmesi gerekmektedir. Bu da çok sık dokunmuş bir kumaş yapısının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İplik yoğunluğunun artması nefes almayı daha zor hale getirmesine karşın daha iyi bir filtreleme kabiliyeti sunar.

Gramajına Göre Kumaş Ağırlığı
Gramajına göre kumaş kıyaslaması (Birimi: gram/m2 veya gsm)

Kumaş üreticileri gramaj değerine göre geçirgenlik oranını test ve analizler ile beyan edebilmektedir.

Kumaş Dokuları

Kumaşlar çoklu doku yapılarıyla farklı uygulamalarda kullanılabilmektedir. Tek kullanımlık yüz maskelerinde çoğunlukla düz örgü ve ağ şeklindeki örgü yapısı kullanılmaktadır.

Nurseli Eraslan
Nurseli Eraslan
Istanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Radyo Tv Sinema bölümü mezunu. Araştırma yapmayı seviyorum. Birlikte öğrenelim!

27 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
27 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?