Ana SayfaKitap ÖzetleriThomas More Ütopya Özeti

Thomas More Ütopya Özeti

Bu incelememde sizler için Thomas More tarafından yazılan Ütopya romanının özetini yazacağım. 1516 yılında dünya için büyük bir eser olan Ütopya, Thomas More tarafından kaleme alınmıştır. Kitaba geçmeden önce ütopya kavramının ne olduğunu bilmekte fayda var. Ütopya, var olmayan fakat tasarlanan bir dünyadır denilebilir. Ütopya, iyi bir yaşam düzeni kurulmasında düşünsel bir katkı sağlamaktadır.

Thomas More kimdir

Ütopya eserinden önce de ütopyalarla ilgili eserler yazılmıştır. Bunlardan en bilineni, Platon’un Devlet adlı eseridir. İnsanlar tarih boyunca ideal bir yaşam kurmayı hedeflemişlerdir. Ütopyalar, ideali isteyenle tam tersi durumu öngören anlatılar olarak zamanla ikiye ayrılmıştır. Siyasal durumun daha da kötüye gideceğini anlatan toplum tasarımlarıdır.

platon

Thomas More’un Ütopya’sı, Ütopya türünün eserin ismi olmasından ötürü hem de dönemin siyasal yapısını eleştirmesi bakımından önemlidir. Thomas More’a göre her türlü özel mülkiyet mutsuzluğun kaynağıdır. Eserinde, ütopya ismini verdiği bir ada tasarlar ve bu ülkede özel mülkiyete dair hiçbir şey olmaz. Bu ütopya herkesin eşit olduğu bir düzen üzerine kuruludur ve hiçkimse kendisini aşacak kadar yükü üstüne almaz. Yani herkes gücü yettiği kadarıyla çalışır. Yönetenlerin halkın seçmesi gerektiğini ifade eden Thomas More, demokratik ve sosyal bir devletin oluşturulmasından yana bir tavır sergiler.

Thomas More’un ele aldığı, devletin temel yapısını oluşturan konular vardır. Bunlara örnek verilecek olursa eğer: din adına herkesin hoşgörülü davranması, mülkiyet kavramı, savaşlar, devlet yönetimi. Thomas More’u savaştan bahsederken kesin bir çizgiyle ütopyasından uzak ettiğini ve ütopyasında yaşayan hiçbir bireyin savaşa gönderilemeyeceği de görülebilir. Ölüm söz konusu olduğunda ise birey ağır bir kabahat işlemediyse geri döndürülebiliyor.

Thomas More Ütopya haritası

Kitabın bazı noktalarında olumsuz yaklaşımlar da bulunulabilir. Örnek olarak kölelikle ilgili olan kısımlar. Bu noktada Thomas More’un algısını anlamak önemli. Yazar muhtemelen burada normalleşmiş bir algı üzerinden kölelere dair bu kısmı yazmıştır. Fakat eleştirilebilirliği noktasında elbette okuyucunun da pek haksız olduğu söylenemez.
Thomas More’un Ütopya adlı eseri, akıcı bir dille yazılmasının yanı sıra dile getirdiği bazı cümlelerinde Rönesansa ışık tuttuğu görülebilir.

İlginizi çekebilir: andy mulligan çöplük özeti

“Hayatta hiçbir şey insan hayatı kadar değerli değildir.”

arıcılık malzemeleri
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster

Yeni Yazılar

Kitap Özetleri