Ana SayfaBilimTersine Mühendislik Nedir

Tersine Mühendislik Nedir

Klasik metotlardan tamamen farklı olarak karşımıza çıkan bir yöntemdir diyebiliriz. Bilindiği gibi teknolojinin ilerlemesiyle beraber yeni metotlar, yeni üretim biçimleri, daha güvenilir ve farklı tarzda ürünler karşımıza çıkmaktadır. Daima pazarda yer alma, kaliteden ve yenilikçi olmaktan ödün vermeme gibi belli başlı kıstaslarla varlığına devam eden şirketler gelişmeye ve de uluslararası platformda adından söz ettirmeye devam etmektedirler. Tersine Mühendislik Nedir yazımıza hoş geldiniz…

Tersine Mühendislik Nedir

Tersine mühendislik aslında iki farklı bakış açısıyla karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki olarak görülen bakış açısı tamamen bir ürün tasarımına ve somut olacak nitelikte yapılan mühendislik metoduyken, ikincisi olarak görülen bakış açısı ise tamamen bir yazılım üzerine yapılan metottur.

tersine mühendislik uygulamaları

Bir nokta bulutundan komple bir yapıya doğru uzanan işlemler bütününe Tersine Mühendislik adını verebiliriz. Kullanılan cihaz tipine göre sonuçlar farklılaşmaktadır. Bunu belirleyen en büyük etmenlerden birkaç madde söyleyecek olursak eğer;

  • Beklenti
  • Maliyet
  • Ürünün fiziki ve kimyasal durumu şeklinde sıralayabiliriz.

Şirketlerde sunulan imkanlar ışığında çalışanların, problemin çözümüne yardımcı oluşu, hızlı ve güvenli sonuçlar verebilmesi, kalıcı datalar oluşturması şeklinde birden fazla artısı olan Tersine Mühendisliğin günümüz dünyasında yerini güçlü bir biçimde almasının pek de anormal olmadığını görmekteyiz.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte Tersine Mühendislik için kullanılan tarama cihazlarında da ciddi bir iyileştirme yapıldığı saptanmıştır. İlk zamanlar kalem ebatındaki, belki de fazlaca detay gerektirmeyen parçalar taranırken, zaman ve beklentilerle paralel şekilde ilerleyen teknolojik gelişmeler de meyvesini vermiş olacak ki artık bir ev, bir uçak, bir tank hatta bir köprünün taranıp modellenmesi hiç de zor olmamaktadır.

Tersine Mühendislikte kullanılan cihazları iki ana grup halinde belirtirsek eğer;

  1. Temas Ederek Ölçüm ve Tarama Yapan Cihazlar
  2. Temas Etmeden Ölçüm ve Tarama Yapan Cihazlar
  3. Lazerli Sistemler
  4. Kameralı Sistemler olarak sınıflandırabiliriz.

tersine mühendislik nedir kısaca

Kendi içinde Tersine Mühendislik 4 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla;

  1. Belirlenen parça taranır
  2. Bir mesh yapısı oluşturulur
  3. Oluşturulan mesh yapısı düzeltilerek referans ve matematiksel yüzey elde edilir
  4. Son adım olarak da istenilen yüzey formu oluşturulur.

tersine mühendislik ne demek

Fabrika ortamında en çok duyduğumuz sorunlardan birisini anlatıp Tersine Mühendisliğin önemini akıllarımızda daha rahat kodlayabiliriz aslında. Mesela 1960 model bir makinemiz olduğunu varsayalım ve o makineyi satın aldığımız şirketin de iflas ettiğini düşünelim. Makinedeki hayati bir parçanın zarar görüp örneğin kırılması durumunda artık sorunla baş başayız değil mi? Çünkü karşımızda makineyi aldığımız şirketten muhatap olarak kabul edebileceğimiz tek bir yetkili bile olmayacak. Sorunu kendimiz halletmeliyiz. İşte tam bu noktada devreye Tersine Mühendislik girmektedir.

Zarar gören parça yerinden çıkarılır ve tüm kırılan aksamıyla beraber birleştirilir. Parça tarama için hazırlanır (Kullanılan tarama sistemine göre değişkenlik gösterebilir. Çünkü tek bir tarama tipi yok). Tarama cihazıyla her yönden taranıp bir data oluşturulur. Artık elimizde istediğimiz parçanın sanki orjinal hali varmışçasına soruna hükmedebiliriz. Gerekli form ve ölçümler tespit edildikten sonra parçanın üretimi için işlemler başlatılır ve sorun giderilmiş olur.

tersine mühendislik yasal mı

Eğer ki elimizde böylesine data oluşturabilecek bir nimet olmasaydı sorun gerçekten büyük olacaktı. Oluşan zararı maliyet bazında bir düşünelim. Belki bir hat duracak, belki de verilen termin tarihini aştığından şirket bir daha o işi alamayacaktı. Gerçekten ne kadar büyük bir kazanç olduğu Tersine Mühendisliğin burada ortaya çıkmakta.

Şimdi de Tersine Mühendisliğe bir başka açıdan yani yazılımsal olarak ayrıcalığından bahsedeceğiz. Küçük bir harf bir savaşı kazandırır mı? Çok tuhaf bir cümle değil mi? Küçük bir harf, küçük bir sayı…

kod

Evet aslında anladığınız gibi kastettiğimiz bir yazılım, bir kod. Günümüzün süper gücü olarak nitelendirilen Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki en büyük savaş uçağı filosuna ve aynı zamanda devasa bir yazılım bankasına sahiptir. Peki konumuzla ne ilgisi var bu filonun dersek hemen açıklıyoruz.

Bilindiği üzere F-16 savaş uçakları Amerika patentli bir savaş uçağı konumunda iken bugün TAI yazılımını yapabilmektedir. Peki bu nasıl oluştu? Aslında Tersine Mühendislik buna ışık tuttu diyebiliriz. Çünkü F-16 savaş uçaklarının IAFF yazılımları Tersine Mühendislik yöntemiyle kırılmıştır.

f16

Bir başka örnek olarak verebileceğimiz konu ise Snapchat… Snapchat”in ilk defa özgün olarak sunduğu canlı filter özelliği kullanıcıları tarafından çok beğenilmişti. Fakat Tersine Mühendislik sayesinde diğer yazılımcılar bu sistem üzerinde analizler yaparak kendi programlarına uyarlayarak Snapchat’e özgü bu özelliği farklı kesimlerde kullanıma sunmaya başlamışlardı…Saygılarımla…

Erkut Özbaş
Erkut Özbaş
Merhaba... Ben Erkut Özbaş. Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezunum. Özel bir şirkette AR-GE mühendisiyim. Çeşitli önemli projelerde (TOGG - araç iç dizayn çalışması, BMC - Tulga projesi, MPT 55 Milli Piyade Tüfeği tasarım ve prototip çalışması, Mercedes - Far montaj çalışması, Türk Traktör - Çamurluk, Gösterge Paneli v.b.) etkin şekilde görev almış ve almaya devam eden, bunların yanında da bilgi-birikimini paylaşmayı çokça seven insanım.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?