Termoplastikler ve termosetler, sıcak ortamdaki davranışlarına göre farklılaşan iki ayrı polimer sınıfıdır. İkisi arasındaki temel hammadde farkı; termosetler sertleştiğinde kalıcı olarak katı Halde kalırken, termoplastiklerin yeniden eritilebilmesidir. Bu fiziksel özelliklerin bir sonucu olarak, termoplastik malzemeler düşük erime noktalarına sahipken, termosetler şekilsel ve mekanik özelliklerde kayıplar olmadan yüksek sıcaklıklara dayanabilir.
Termoplastikler
Termoplastikler en yaygın olarak kullanılan plastiklerdir. Moleküller arası kuvvetler ile birbirlerine bağlanmış dallı veya lineer (düzgün) makromolekül zincirlerinin oluşturduğu plastiklere termoplastik denir. Moleküllerarası çekim kuvvetinin büyüklüğü diğer başka faktörlerin yanında esas olarak zincirdeki dallanmaların şekline ve sayısına bağlıdır. Termoplastikler ısındıklarında moleküller arası kuvvetler zayıflar ve malzeme şekillendirilebilecek hale kadar yumuşar. Diğer bir deyişle termoplastik bir ürün ısı etkisiyle tekrar başka bir ürün için hammadde haline dönüştürülebilir. Bu da yüksek geri dönüştürülebilirlik sağlar. Ancak nispeten düşük erime sıcaklıkları bazı durumlarda dezavantaja dönüşebilir. Ayrıca termosetlerden daha maliyetli olabilirler.
Termosetler
Bu kategorideki plastiklerde molekül zincirleri düzensiz bir dağılım gösterir. Bununla birlikte termoplastiklerin yapısı ile karşılaştırıldığında çaprraz bağ sayısında bunlara göre çok büyük artış mevcuttur. Bu tip yoğun çapraz bağlı molekül zincirlerinin oluşturduğu yapıya “termoset” denir. Termoset plastikler, gelişmiş yüksek performanslı termal stabilite, kimyasal direnç ve yapısal bütünlük kombinasyonu sunar. Termoset bileşenleri, çok çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır ve üstün mukavemet, sertlik ve kalıplanabilirlik ile birlikte mükemmel kimyasal ve termal kararlılık nedeniyle otomotiv, cihaz, elektrik, aydınlatma ve enerji pazarlarındaki uygulamalarda kullanılmaktadır.
Oda sıcaklığında bu yoğun çapraz bağlı moleküller çok sert ve sağlam olmasına karşın aynı zamanda kırılgandır. Termoplastiklerle karşılaştırıldığında ise termosetler çok daha az miktarda yumuşarlar. Yani geri dönüşümleri zordur. Termoplastikler imalat prosesi esnasında kimyasal bir değişikliğe uğramamasına karşın termosetler proses sırasında kimyasal değişikliğe uğrarlar ve bunun sonucu olarak da kalıcı olarak çözünürlüklerini ve geçirgenliklerini kaybederler.
Peki Hangi Plastik Daha İyi ?
Bir plastiği diğerinden üstün tutmak zordur çünkü ikisi de farklı endüstriyel ihtiyaçlara cevap vermektedirler. Termosetler daha çok elektronik cihazlarda, araba endüstrisinde, havacılık sanayisi gibi yerlerde kullanılırken termoplastikler daha çok oyuncaklar, su şişeleri ve PVC boru üretimi gibi yerlerde karşımıza çıkarlar.