Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenTercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Tercih döneminde nelere dikkat edilmeli? Merhaba kardeşlerim. Bugün genel bir seslenme yapmak istiyorum. Zamanında iki kez tercih yapmış ve oldukça tecrübeli bir insan olarak yazacağım bugünkü yazımı. Tarih, matematik, bilgisayar mühendisliği, pdr, Sosyal bilimler, genetik ve daha sayamayacağım bir çok bölüm sizleri yani doğru tercihlerle gerçekten hak eden ve ileride severek yapılan bir meslek olarak icra edilmeyi bekliyor bu bölümlerin hepsi.

Üniversite Tercihi

Hep söylediğim gibi yaşlandığında bile sıkılmadığın, hala mutlu bir şekilde işe gidip geldiğin mesleği yap. Evet başlayalım mı?

Bildiğin gibi ÖSYM 31 temmuz da YKS sonuçlarını açıkladı. Hepiniz sonuç ekranına muhtemelen 15 dk kadar kilitli kalıp kaç net yaptığınıza, hangi puan türünden kaç puan aldığınıza, sıralamanıza bakmışsınızdır. Evet mühendis kardeşim 7-14 Ağustos tarihleri arasında tercih dönemi başlıyor. Tam olarak 24 tercih hakkın var. Umarım şimdiye kadar ne istediğine karar vermişsindir ve kendini ona göre hazırlamışsındır. Çünkü çok dile getirmeye çalışmasam da hayatını etkileyecek bu kararlar.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

İlk olarak sıralaman çok önemli. Kaç binde olduğuna bak, puanın ikinci sırada kalsın. Tercihlerini yaparken de istediğin bölümler kaç binle alım yapmaya başlamış ve kaç binle alım yapmayı bitirmiş buna dikkat et. Sadece puanlara endeksleme kendini.

Başarı sıralamanı ve puanını dikkate alarak bölümlerin kontenjanlarına iyi bak. Gelme ihtimali var mı yok mu buna dikkat et. Tercih haklarını boşa harcamak istemezsin, biliyorum.

İstediğin bölümle alakalı olarak o bölümü okumuş insanlardan tavsiye al. Kolaylıklarını zorluklarını öğren. Ders içeriklerine mutlaka bak. Yapabilir misin? Bunu sor kendine. Çok istiyorum her şeye göğüs gererim diyorsam aramıza hoş geldin diyorum. 🙂

Gittiğin okul senin gibi güzel başarı sıralaması olan bir öğrenciye burs veriyor mu? Bu ve benzeri soruların cevaplarını araştır. Senin gitmek istediğin okul kendi şehrinde değilse veya mesafe durumuna göre ulaşım imkanların neler? Bu ve bunun gibi önemli soruların cevabını araştır. (Ben Gazi üniversitesinde matematik okurken fen fakültesi beşevler merkez kampüsteydi ve ben 40 dakika gibi bir sürede gidiyordum. Fakat elmadağ da oturan bir arkadaşım saatlerce yol yapıyordu ve en sonunda Gazi mahallesinde eve çıkmak zorunda kaldı. Bu da extra masraf demek oluyor kardeşim.)

Hangi Üniversiteyi Seçmeliyim

Gideceğin okuldaki öğretim kadrosuna çok dikkat et. Alanlarında uzmanlar mı? Bu gibi soruların cevaplarını araştır mutlaka. Çünkü bir öğretmen bir hayatın kökten değişmesi demektir. (Tecrübelerime güvenebilirsin.)

Tercih yaparken annem şunu okumamı istiyor, babam bunu okumamı istiyor, Dayım doktor olduğu için gel meslektaş olalım diyor gibi söylemleri ve istekleri göz ardı et. Çünkü okula sen gideceksin, o bölümün sınavlarına sen gireceksin, vize-final sen uğraşacaksın, kütüphane de sen sabahlayacaksın.. O yüzden sen ne istiyorsan, seni ne mutlu edecekse onu yaz.

Mutlaka bir uzman görüşü almalısın. Eminim tıkandığın noktalar olacaktır. Cevap bulamadığın sorulara cevap olacak bir uzmana danışman senin için çok faydalı olacaktır. Vakıf üniversitesi tercih edeceksen sana neler vaat ettiğine iyi bak. Bu vaatleri karşılayabilmiş mi geçmiş dönem mezunlarının görüşlerini bildiği bir panel mutlaka vardır, bu kısımlara kesinlikle göz at.

İstediğin bölümü oku diyorum ve kesinlikle arkasındayım bu görüşümün. Fakat gelecek kaygısı güdüyorsan mezun olduğunda iş imkanları ne ölçüde açık bunu araştır. İşsizler ordusuna katılma ihtimalinin yüzde kaç olduğuna bir bak, ona göre tercih et. Sınavdan beklediğin sonuç gelmediyse ve kesinlikle tercih yapman gerekiyorsa, okuyabileceğin, gelecekte seni huzursuz etmeyecek, sevebilme ihtimalinin olduğu yerler yaz.

Sınavdan aldığın sonuç seni tatmin etmediyse, tercih yapma zorunluluğun yoksa bir sonra ki sınav dönemine hazırla kendine. Eksiklerini sapta ve plan çıkarmaya başla derim ben. Son tavsiyem; sırf popüler diye yazma, istiyorsan yaz.

Kardeşlerim sağlık sektörü her zaman popülerliğini korumuştur ve korumaya da devam edecektir. Yazdın ve tuttu diyelim, okumaya başladın, derslere girip çıkıyorsun ama hiç bir şey anlamıyorsun, sınavlarda boş kağıt verip çıkıyorsun. Bu gibi durumların başına gelmesini İnan hiç istemiyorum. Başarılı ol, ülkene faydalı bir insan ol, mutlu ol, mutlu et..

Evet kardeşlerim elimden geldiği kadarıyla sizi aydınlatmaya çalıştım. Umarım bir nebze de olsa başarabilmişimdir. Gönlünüzden geçen sizin olsun. Kendinize çok iyi bakın! Görüşmek üzere..🙂 (Sonuçlardan beni haberdar etmeyi unutmayın sakın.)

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?