Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenTelevizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu yazım da, televizyon alırken dikkat edilmesi gerekenler, televizyon alırken nelere dikkat edilmeli ve hangi kriterlere göre televizyon satın almalıyız, bu noktalarda hakkında bilgi paylaşımı yapacağım. En başta Lcd, Led ve Plazma TV’nin neler ifade ettiğini görelim

LCD Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İki panel arasında ki sıvı kristalden oluşan LCD ekran, arka kısmındaki beyaz floresan ışığın ön tabaka sayesinde kırılmasıyla titremeyen görüntü sağlar. LCD (Liquid Crystal Display), sıvı kristal organik bir yapıya sahiptir, bu nedenle yüksek ısıdan, havadan ve ışıktan (UV ışınları) etkilenme söz konusu olduğu için bünyesinde değişikler meydana gelir. Bu etkilenme, kimyasal bir değişime mahal vermesinden dolayı kristallin bozulmasını, dağılmasını hızlandırır. Bu nedenle kristal sıvı moleküllerine sahip bir ekran, havadan, sudan, yüksek ısıdan ve ultraviole ışınlarından korunmak üzere tasarlanmıştır. LCD ekranları sıvı kristalden oluşmasında dolayı, sıvı kristallerin tepki süreleri, CRT ekranlara nazaran daha düşüktür. Bunun sonucu olarak, hareketli görüntülerde fluluk ortaya çıkar. Netlik, hareket fazla olduğu anda azalır, görüntü sabitleştiği anda tekrar netleşir. Tepki zamanları 2 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişir. En hızlı LCD ekranlar da bile, belli bir miktar hareket bulanıklığı yaşayabilirler. LCD pikselleri, arka bölümdeki bir ışık kaynağından, ışık aldıklarından dolayı LCD ekranlar 45 derece kadar küçük açılarla izlenseler dahi, kontrast ve renk kaybı yaşayabilirler. Açıklamak gerekirse, LCD ekranlara yandan baktığınızda görüntüyü net bir şekilde göremezsiniz.

LCD Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Yüksek kalite LCD ekran kullanan monitör veya televizyonlarda görüş açısı 130-150 derecelere kadar çıkabilmektedir ama 150-180 dereceden görüntü alabilmek LCD’lerde mümkün değildir. Bu TV’lerde, yarı ömür denilen bir terim halk arasında kullanılmaktadır. Yarı ömür, LCD’nin parlaklığının, bu süre içerisinde, kapasitesinden yaklaşık yüzde 50’sini kaybedeceği anlamına gelir. Bu nedenle, yaklaşık olarak 100.000 saatlik bir ömür sunan plazma TV’lerin günde dört saat açık kalması durumunda yarı ömrü 34-36 yıla kadar olmaktadır.

LCD TV’ler, ince yapılarından dolayı yer kazancı sağlarlar, hem de hafif olduklarından taşıması kolaydır. Parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunar. Önemli bir özelliklerinden biriside, Titreşim ve radyasyon yapmamalarıdır. LCD TV’lerde, ekranın nokta aralıklarını görme imkânımız yoktur. Hem uzaktan hem de yakından görüntüler aynı şekilde mükemmeldir. LCD TV’ler, gözlerimizi yormazlar ve odaklama sorunu olmadığından dolayı daha keskin ve net görüntü sunarlar. LCD’ler, her zaman yanan arka ışıkları sayesinde, her daim sabit enerji kullanırlar.

LED Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

LED TV’ler (Light Emitting Diyote) daha net ve aydınlık bir görüntü imkanı sunmaktadır. Daha açıklayıcı olmak istersek, LED TV’ler LCD TV’lerin arkadan aydınlatmalı olan daha üst versiyonudur. Bunun yanında, bu TV’lerin kendine özgü bir ışık kaynağı vardır. Günümüzde birçok teknoloji ürününde bu sistem kullanılmaktadır. Bu teknolojinin TV’lere getirdiği artılar ise, gerekli ayarlamaların kullanıcı tarafından yapılmasından sonra ancak elde edilebilir. Sonuç olarak, arkadan aydınlatmalı olmasından dolayı, bulunduğu ortamda yüksek kalite görünüm elde edilmesi için, konumlandırıldı yerdeki duruşuna göre, kendi ayarları yapılmalıdır. Demem o ki, mağazada gördüğünüz muhteşem ekran kalitesini, kendi evinizde görme imkanınız olmayabilir. Bunun nedenleri ise, mağazalarda kullanılan hd yayınlar, hd tv kabloları, hd alıcısına olan uzaklık, ortamdaki aydınlatmalar, kullanılan altın kaplamalı kablo başlıklarıdır.

LED Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Plazma Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrik verildiği zaman, ışık yanan gaz dolu hücrelerden meydana gelen bir çeşit panel televizyon sistemidir. Plazma TV’ler, renkte ve kontrastta herhangi bir kayıp olmadan, çok geniş açılardan izlenme olanağı sunmaktadır. Plazma TV’ler ışığı doğrudan ekran hücrelerinden yâda piksellerden yayma imkânı sunmasından dolayı, herhangi bir keskinlik veya detay kaybı olmadan hareket sahibi olan objeleri görüntüleme olanağı vermektedir. Plazma TV’lere, yeniden gaz doldurma imkanı olmadığı gibi sızma yapması da mümkün değildir. Bu TV’lerde, her bir pikselin içindeki gaz güvenli bir şekilde kapatıldığı için, sadece bir pikselin bozulması durumunda ise yeniden gaz doldurup, tamir etmek mümkün değildir. Daha net olarak, plazma ekranındaki bir veya birden fazla pikselin kararması durumunda tüm plazma panelin değiştirilmesi gerekir. Plazmalarda da yarı ömür terimi kullanılmaktadır. Yarı ömür, plazmanın parlaklığının bu süre içerisinde kapasitesinden yaklaşık yüzde 50’sini kaybedeceğini anlatmaktadır. Bu nedenle, yaklaşık olarak 60.000 saatlik bir ömür sunan plazma TV’lerin günde dört saat açık kalması durumunda yarı ömrü 18-20 yıla kadar olmaktadır. Buna ek olarak, kontrastı düşük tutarak plazma ekranın ömrünü uzatmak mümkündür.

Sonuç olarak, her isteğe ve kullanıma bağlı olarak televizyonlar almak mümkündür. Burada önemli olan ‘’nasıl bir çözünürlük ve kullanım isteği ‘’ olmasıdır. Televizyonlarda, 17″den daha büyük ekranlarda, ekran büyüdükçe görüntü kalitesi azalır. Nedeni Full HD görüntünün gerçek boyutu 17 inçlik ekran boyutlarında olmasıdır. Bu nedenle ekran büyüdükçe görüntü de tv tarafından büyütülür. Yani küçük bir resmi yaklaştırıp bakmaya benzer diyebiliriz. Bir başka önemli püf nokta ise, Türkiye de karasal yayınlarda verilen 60 ya da 100 diye değişebiliyor. Alacağımız televizyonun hızının 200 olması yeterlidir. Daha çok hız imkanı veren modellerde ise, sadece maddi açıdan yükselme oluyor. Demek istediğim, gelen yayın hızı az olduğu için, istediğimiz kadar yüksek alsak ta, kaynak bellidir. Yurt dışına verilen yayın hızları bizden çok yüksekte olduğu için, son çıkan televizyonların oralarda kullanımı daha makuldür. Bizim ülkemizde de, bu tarz televizyonlar satılmasına karşın, sadece satış politikasından dolayı, televizyon almak isteyenlere bu TV’ler şiddetle tavsiye edilir.

Dinçer Kaya
Dinçer Kaya
Doğu Akdeniz Üniversitesi, ingilizce makina mühendisliğini bitirdikten sonra, Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Yönetimi yüksek lisans programını tamamladım. Doğal gaz iç tesisat yetki mühendisliği, Yangın tesisatı yetki mühendisliği yetkinliklerini aldıktan sonra, Bu yetkinliklere ek olarak, LPG istasyon sorumlu müdürlük ve Mekanik tesisat yetkinliklerine sahip oldum. Halen, Yapı denetim sektöründe, Proje ve uygulama denetçisi makine mühendisliğine devam ederken. Adliyelerde, Makina değerleme, Otomotiv- trafik kazaları ve Kamulaştırma Davalarında Bilirkişilik yapmaktayım. Aynı zamanda, Şanlıurfa Makina Mühendisleri odası, yönetim kurulu üyeliğine devam etmekteyim.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?