Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiTelefonumuz İzleniyor, Dinleniyor mu?

Telefonumuz İzleniyor, Dinleniyor mu?

İnternetin bizlere vermiş olduğu destek anlatmakla bitmez. Verilen desteklerden aynı zamanda izlenebildiğinizi, dinlenebildiğinizi ve bu durumlardan nasıl korunabileceğimizi anlatmaya çalışacağım.

Öncelikli olarak şu soruyu soralım niçin bunu yapıyorlar?

  • İstihbarat için. (Örgütler veya farklı kurumlar )
  • Reklam şirketleri ilginizi çekebilecek reklamları önünüze çıkartabilmek için.
  • Dedektif şirketleri kendilerine gelen kişilerin (Aileniz, patronunuz vs.) sizin hakkınız da bilgi toplanmasını istediği için.
  • Hackerler elde ettikleri bilgiyi size yayımlamak için fidye istemeleri veya başka kişilere bilginizi satmak için.

Sizden veri alınmasının her kurum veya kişi için bir önemi vardır.

Peki, Bu Veriler Nasıl Toplanıyor?

mikrofon dinleme

1-Mikrofon ile Dinleme

Telefon, bilgisayar, tablet, televizyon vb. araçları kullanıyorsanız indirdiğiniz uygulamalara, resimlere, filmlere vb. şeylere dikkat etmeniz gerekir. Çünkü indirdiğiniz dosya ile beraber virüs indirmiş olabilirsiniz. Bu virüs sizi biri aradığında veya siz biri aradığınızda virüs sahibine bir mesaj gönderir. Tele kulak sizi ara ve siz karşıda ki ile ne konuşuyorsanız duyar ve kayıt edebilir. Aynı şekilde mesajlarını da görebilir. Sizin yerinize başkasını arayabilir mesaj atabilir ve bunun parası da sizden çıkar.

Virüs (casus yazılım) telefonunuz ile uğraşmadığınız zaman da aktif durumdadır. Ortam seslerinin hepsini tele kulak’a gönderir. Bu yüzden olmalı ki çevrenizde ki kişiler ile saat veya sevdiğiniz bir şey hakkın da konuştuğunuz da ardından internette veya instagram gibi sosyal medya hesaplarınız da önünüze saat reklamlarının bolca çıkmaya başlaması tesadüf değildir.

Gelişmiş virüslerin şu özelliği de vardır. Siz telefonunuzu kapatırsınız fakat telefon siz fark etmeden yeniden kendisini başlatır ve bildirim ışığını kapalı tutarak ortamı dinlemeye başlar. Bilgisayar tablet vb. araçlarınızın çoğunda bu işlem aynı mantık ile çalışır. Facebook şirketinin sahibi Marc Zuckerberg’in fotoğrafın da bilgisayarının kamera ve mikrofonunu bant ile kapatması bunlar gerçek ve yapılabilir olduğunu göstermektedir.

Telefon dinlemesi nasıl anlaşılır

Telefon dinlemesi nasıl anlaşılır

  1. Konuşurken sesinizin yankı yapması
  2. Cihazınızın durduk yerde cızırdaması
  3. Cihazınız ile uğraşmadığınız halde şarjının çabuk bitmesi
  4. Cihaz ile uğraşmadığın halde ısınması

Dinlenildiğinizin belirtilerindendir.

2-Kamera ile İzlenme

Teknolojik aletlerin kamerası o kadar da masum değildir. İndirdiğiniz uygulamalar sizden bir takım verilere ve programlara erişmek için izin ister. Vermiş olduğunuz izinlerden biri de kamera olursa, kamera için çok küçük bir pikselde cihazınız da bir pencere açılır. Çok küçük olduğundan, açılıp kapamadığından fark etmezsiniz. Eğer laptop kameranız açık ve sizde mahrem durumdaysanız ellerine düştünüz demektir. Bunu yayınlamamak için sizden para isteyeceklerdir.

Amerika’nın ünlü bir televizyon şirketi kamera ve mikrofon patentini alarak şunları yapıyor. Televizyon internete bağlı ise karşısında ki oturma planınız, yatma şekliniz, bahsettiğiniz şeyler ve yaptığınız tüm davranışları şirketin ana bilgisayarına göndererek müşterilerine uygun reklamlar vermek istedikleri için bunu yaptığını açıkladı. Tabi işin içine istihbarat da giriyor.

Bir siber güvenlik uzmanı yöneltilen soruda “Google’nin “Ok Google” demeden önceki sesleri dinliyor mu?” Sorusuna “reklam verilebilmesi için böyle bir yöntem düşünüldü ve bu fikirden sonra bunun 2 saat içinde gerçekleştirildiğini ve telefonlara yüklenmiştir” diye cevap vermiş ve şu şekilde devam etmiştir. Bir çok sosyal medya ve şirket çerez (internette girmiş olduğun geçmiş siteler vs.) politikasının gereğince 3.şahıs tarafına paylaşılmadığını söylese de bunun yalan olduğunu reklam şirketlerine ve istihbarat isteyenlere para alarak sattığını söylüyor.

Nasıl Korunuruz?

  1. Teknolojik cihazlarınıza bir dosya indirmeden önce çok dikkatli olmanız gerekiyor
  2. Teknolojik cihazınızın güncellemelerini yapmalısınız. Eğer bir güvenlik açığı tespit edilmiş ise yeni güncelleme ile bu sorun çözülmüş olabilir.
  3. Verilerinizi internete bağlamayan bir hard diskte yedekleyin ve ara ara cihazınıza format atın. Format sayesin de yüklenmiş olabilecek virüsler silinebilir.
  4. İndirdiğiniz uygulamaların gereksiz izinler istemesini dikkate alıp o uygulamayı indirmeyin. Android’in yeni sürümlerinde izin verdiğiniz erişimleri uygulama ayarların da değiştirebiliyorsunuz.
  5. Cihazınızın mikrofon ve kamerasını ihtiyacınız olmadığın da bant ile kapatın.
  6. Sitelerin URL( bağlantı yollarına) dikkat edin Örn. WhatsApp yerine WhatsAp yazılması sizi farklı sitelere bağlayabilir.

Son olarak konu ile ilgili “Siber Zorbalık” filmini izleyebilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Yazımın bir sonraki makale konusu “Nerede Olduğunuzu ve Ne Düşündüğünüzü Biliyoruz” olacaktır.

Esenle Kalın…

Muhammed Yıldız
Muhammed Yıldız
Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim Yazılım ve Grafik Tasarım da kendimi geliştiriyorum. Okumayı araştırmayı ve yazmayı seviyorum.

6 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
6 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?