Merhabalar, sıradan bilgisayar soğutma sistemini hepimiz biliyoruz. Fakat gelişen teknolojiyle gereksinimlerin artması ve daha fazla işlem yapması sonucu ısı transferinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu yazımızda da ise ısı transferini iyi noktalara taşıyan ve uzmanlar tarafından geliştirilen soğutma sistemini inceledik.
Modern elektronikler ve bilgisayar panoları, 150 watt sıcaklığı ya da daha fazlasını kolayca üretebilen milyarlarca transistöre ve diğer parçaları içinde bulundurabilir. Oluşan bu ısı, bilgisayar kasasında dışarıya transferi sağlanmadığında kullanım sürecinde (CHIP)’lerin erimemesi için CPU tasarımcıları yazma işleminde yavaşlamaya maruz kalacaktır. Isı kanalları ve fanları, alışılmış biçimde ısıyı harcamakta olup fakat tozdan ya da uçuşan pislikten dolayı kirlenmesiyle hassas ve etkisiz bir şekilde gürültülü çalışmaktadır.
Bilgisayar Soğutucusu Video
Bunu aşmak için ise Ulusal Sandia laboratuvarında bir grup daha iyi bir ısı transferi yapmak için kendi tasarımlarına odaklandılar ve tasarımda da görüldüğü gibi istenilen başarıyı sağladılar. Süper soğuma fanlarını ve ısı transferi fizik deneyimini kullandılar. Ayrıca bu çalışma soğutma fanları geliştiriciler tarafından da lisanslandırıldı. Ayrıca çalışmada dikkat çeken diğer husus ise ısı değiştirici hava soğutucularından 30 kat daha etkili olmasıdır.
Bilgisayar Soğutucusu Çalışma Prensibi ve Avantajları:
Bu yeni tasarımda ısı, birbirine entegre edilmiş santrifüj pervane yapısı ile soğutucu kanatlarının saat yönünün tersine döndürülmesi sonucunda verimli bir şekilde transferi gerçekleştirilmektedir. Durgun hava ile sarılmış olan soğutma kanatları, tabaka kalınlığı çevresindeki bir kaç bin RPM hızı 10 kat azaltmayı sağlayan güçlü santrifüj pompa etkisine maruz kalmaktadır. Bunun yanında tamamen yüksek hızla dönmesiyle ısı değiştiricinin kirlenme problemini ortadan kaldırır. Doğrudan tahrik fırsatı ise soğutucu kanatlarıyla ortamdaki hava arasındaki izafi hareket ısı değiştiricinin dönmesi ve etkin aerodinamiğin geliştirilmesiyle oluşturulmasıdır.
Yazar: Makine Mühendisi Cengiz ZAFER
Kaynak: ip.sandia.gov/technology.do/techID=66