Bilimi kullanarak kazanılan bilginin günlük hayatta ve endüstrideki faaliyetleri kolaylaştırmak amacıyla elde edilen kazanımlara teknoloji denir. Bilimin ve elektriğin büyüleyici gücüyle pekiştirilen terimdir. Teknoloji Yunanca kökenli olup “Sanat ve Zanaat” anlamına gelen “Techne” kelimesinden doğan bir terimdir. Teknoloji yani Technoslogos kelimesinde “Techne” yapmak, “Logos“ ise bilmek anlamındadır. İngilizcede “Technology” olarak kullanılan bu kelime dilimize teknoloji olarak geçmiştir.
Teknolojinin Tarihsel Gelişimindeki Farklı Fikirler
Teknolojinin tarihsel gelişiminde iki farklı fikir ortaya atılmıştır. Teknolojinin tarihi Aristo’dan başlayarak günümüze gelmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle batıda felsefi fikirlerinin temelleri atılmaya başlandı. Bu gelişmeler ışığında savaş ve tiyatro gibi çeşitli alanlarda buluşlar ortaya çıkmıştır.
Bunlardan bazıları;
- Ayna ve güneş enerjisinin birlikte kullanılarak gemilerde ateşlemenin başlatılması.
- Asansörün icadıyla birlikte tiyatroda sahneye çıkmak için kullanılması.
Temeli doğuya dayandığı bilinen teknolojinin ilk olarak doğuda geliştiği bilinmekle birlikte bu ilk buluş çok az bilimsel bilgi içermektedir. Bu da teknolojinin başlangıç noktası olmuştur ve sürekli geliştirilen teknoloji giderek daha çok bilimsel verilere dayandırılmıştır.
Bilimin ortaya çıkışı M.Ö 3000’lü yıllarda Mezopotamya’da olmuştur ve buradan batıya geçmiştir. Sonrasında batının çeşitli bölgelerini etkilemiştir. İnsanlık tarihi boyunca sürekli gelişmekte olan teknoloji günümüzde de ilerlemektedir.
İlk çağlara kadar dayanan ilk teknolojik buluşlar tarih boyunca çeşitli alanlarda yer bulmuştur. Ancak son 100 yıla kadar gerçekleşen teknolojik ilerlemeler önceki yıllara ve çağlara göre çok daha fazla ve hızlı olmuştur.
M.Ö Gerçekleşen Bazı Teknolojik Gelişmeler
M.Ö 3000: Hayatlarını kolaylaştıracak arayış içine giren dönemin insanları çevrelerinde gözlemledikleri yöntemlerle buluşlar yaptılar.
M.Ö 2500: Basit matematiksel hesaplamalar yapmak amacıyla çarpım tablosu icat edildi.
M.Ö 2000: Karekök alma, ikinci ve üçüncü dereceden denklemler gibi kompleks işlemler Babiller tarafından yapılmaya başlandı.
M.Ö 1000: Yunan medeniyeti hızlı bir gelişme gerçekleştirmiştir. Felsefe başta olmak üzere çeşitli düşünce ve akım bu dönemde ortaya çıktı. Astronomi, hava bilimi ve doğa olaylarına gösterilen ilgi artmaya başladı. İslamiyet’ in M.S. 600’ lü yıllarda doğuşuyla birlikte takip eden 600 yıl boyunca da bilim İslamiyet ile birlikte yayılmaya başlamıştır.