Ana SayfaMühendislikTedarikçi Kalite Geliştirme Bölümünün Sorumlulukları

Tedarikçi Kalite Geliştirme Bölümünün Sorumlulukları

Tedarikçi kalite bölümü, satın alınan ürünlerin müşteri isteklerine ve beklentilerine uygunluğunu sağlar ve denetler. Bölümün sorumlu olduğu satın alınan ürünler genellikle üretimde kullanılan hammalzemeler ve montaj hatlarında kullanılan bileşen/kompozan parçalardır. Bazı satınalınan hizmetler de aynı zamanda hizmetin kalitesinin müşteri memnuniyetini direkt olarak etkileme oranına göre tedarikçi kalite bölümünün sorumluluğu altında olabilir. Kalite problemlerine dikkatin sürekliliğini sağlamak için, tedarikçi kalite geliştirme mühendisleri tedarikçilerle odaklanmış iletişim çabasına girmek durumundadır. Bu doğrultuda, tedarikçi kalite geliştirme mühendislerinin doğru bilgi ve tecrübeye sahip olması önem arz eder. Tedarikçi kalite performası, müşteri firmanın yeterlilik seviyesiyle doğru orantılıdır. En etkili tedarikçi kalite geliştirme mühendisleri, derin teknik ve kalite uzmanlıklarını ve tedarikçilerinin operasyonlarındaki ve yönetim uygulamasındaki değişimi etkin bir şekilde yönlendirmek için güçlü bir iş zekası ile birleştirebilen insanlardır.
Kalite Geliştirme

Denetim ve Değerlendirme

Yeni tedarikçi seçimlerinde, tedarikçi kalite bölümü imalatçının prosesini ve yeteneğini değerlendirmek üzere onu denetler. Bu denetimler imalatçının tesisinde gerçekleşir. Tedarikçi kalite geliştime mühendisi üretim proseslerini inceler, iş talimatlarına, kontrol planlarına ve istatistiksel proses kontrol kayıtlarına göz atar ve personelle mülakat gerçekleştirir. Denetim raporları tedarikçinin güçlü ve zayıf yönlerini yansıtır. Yeni tedarikçi kalite denetiminin amacı, imalatçının onaylı ya da onaysız bir kaynak olduğunu belirlemektir. Tedarikçi kalite geliştirme mühendisleri aynı zamanda imalatçıların onaylanmış pratiklerini, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya devam ettiklerini ve diğer istekleri karşıladıklarını doğrulamak adına, onları periyodik ve sistematik olarak denetlemeye devam eder.

Performans Takibi

Tedarikçi kalite bölümü tedarikçinin performasını takip eder. En yaygın ölçüm metodu, hata bildirimlerinin sayısıdır: hatalı ürünler, teslimat hataları ve tedarikçi kaynaklı müşteri isteklerini karşılayamama durumları. Tedarikçi kalite bölümü aynı zamanda her tedarikçinin kalitesizlik maliyetini de takip eder. Kalite maliyetleri değişim, onarım ve hurdalamaları içeren iş ve malzeme kaynaklarıyla ilişkilidir. Maliyetler, garanti ve iade durumlarında inanılmaz derecede büyüyebilir. Tedarikçi kalite performansı ve maliyetler, satınalma, yönetim ve diğer iç paydaşlara yayınlanmaktadır.

Düzeltici Aksiyonlar

Tedarikçinin problemi çözmesi beklediği durumlarda, tedarikçi kalite geliştirme ekibi tedarikçi personeliyle çalışarak kök nedenlerin belirlendiğinden ve düzeltici aksiyonların alındığından emin olur. Düzeltici aksiyon alınan problemler bir ürüne ya da bir prosese mahsus olabilir. Proses – temelli problemler daha çok tedarikçi kalite denetimlerinde ortaya çıkar. Müşteri firmanın tedarikçiyle ilişkisine bağlı olarak, tedarikçi kalite geliştirme mühendisi tedairkçinin problem çözme takımında yer alabilir, ya da basitçe hata bildirimlerini tedarikçiye yayımlar, sonra alır, inceler ve onaylar ya da tedarikçi aksiyon planı üzerinden reddeder.

Tedarikçi Proje Yönetimi

Tedarikçi kalite geliştirme mühendisleri imalatçı tarafından yeni projeler için sağlanacak alt kompozanların projelendirme aşamasından, ilk numune ve ürün dosyası hazırlama aşamalarına kadar takip eder. Bu esnada müşteri firma organizasyonuna göre ürün testlerinin ve ölçümlerinin takibini yapar, kalıpların iyileştirilmesi ve kontrol fikstürlerinin tasarımlarını imalatçı tesislerinde kontrol eder. En son aşamada ürün dosyasının uygunluğunu müşteri isteklerine uygunluk açısından değerlendirerek PSW onayı verir ve ürünün seride devreye alınmasını sağlar.

Tedarikçi Kalite Sıralaması ve İyileştirme

Bir tedarikçi kalite geliştirme mühendisi imalatçılarını iyileştirmek adına onlara öncelik sırası verir. Tedarikçi sıralaması, müşteri firmayı kötü anlamda en çok etkileyen tedarikçiyle başlar. Etkiler değerlendirilirken, bütün tedarikçilerden alınan toplam parçaların oranı ve satınalma ve kalite maliyetlerini hesaba katarak toplam maliyetlerin oranı temel alınır. Müşteri firmayı en çok etkileyen tedarikçi firmalar tedarikçi kalite geliştirme mühendisleri tarafından iyileştirme hedefleri arasına alınır ve doğrudan imalatçı personel ile iç prosesler sürekli bir biçimde iyileştirilmeye çalışılır.

Kaynak:

  1. work.chron.com/responsibilities-supplier-quality-department-21344.html
  2. assets.mckinsey.com/practice-clients/operations/supplier-quality-management-a-proactive-and-collaborative-approach
Utkay Nesim Gögebakan
Utkay Nesim Gögebakan
Proje ve kalite, süreç ve müşteri kalitesi, tedarikçi ve müşteri ilişkileri alanlarında 10 yılı aşkın deneyime sahip olup, bu alanlarda çok sayıda yayın ve sertifikaya sahiptir. Bursa Teknik Üniversitesi'nden MBA, aynı üniversiteden Uluslararası Politik Ekonomi alanından yüksek lisans ve Atılım Üniversitesi'nden Mekatronik Mühendisliği alanından lisans derecesinde burslu olarak mezun olmuştur. Aynı zamanda IPMA® C Seviye Sertifikalı Proje Yöneticisidir ve sınavda 83/100 puan alarak IPMA® Düzey B sertifikası için güçlü bir adaydır. Kaliteli ürün ve hizmetler sunma, süreçleri ve sistemleri iyileştirme ve müşteriler ve tedarikçilerle güçlü ilişkiler geliştirme konusunda profesyonel yaklaşıma sahiptir. Isıl işlem, bağlantı elemanları, elektronik, mekanizmalar, teknik tekstiller, PU prosesi, plastik enjeksiyon, OHC, kauçuk prosesi ve daha fazlası gibi çeşitli teknoloji ve proseslerde uzmanlığı bulunmaktadır. Ayrıca İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmektedir.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?