Ana SayfaZiraat MühendisliğiTavuk Yumurtalarındaki Kırmızı ve Kahverengi Lekeler Ne Kadar Tehlikeli?

Tavuk Yumurtalarındaki Kırmızı ve Kahverengi Lekeler Ne Kadar Tehlikeli?

Tavuk yumurtaları, insanların en besleyici ve faydalı gıdalarından biri olarak kabul edilir. Yumurtada bulunan protein düşük kalorilidir ve yağ içermez, kas kütlesi kazanımında aktif rol oynar. Yumurtanın sarısında, karaciğer için faydalı kolin, sağlığa olumlu etkileri olan yağlar ve karaciğer sağlığını destekleyen lesitin bulunur. Birkaç yumurta yemek, insanı saatlerce tok tutar, bu yüzden bu ürün hemen hemen her zayıflama diyetinde yer alır. Bazen kırılmış yumurtaların içinde kahverengi veya kanlı lekeler görülür. Ayrıca, yumurta kabuğu üzerinde koyu renkli “çiller” de olabilir. Peki, bu durumlar neden olur ve bu tür yumurtalar yenebilir mi?

yumurta

Yumurta Beyazı ve Sarısındaki Koyu Lekeler

Eğer yumurtanın beyazında veya sarısında kahverengi veya kırmızı bir leke varsa, bunun kan damarlarından gelen kan olduğunu bilmek gerekir. İstatistiklere göre, üretilen yumurtaların %15’inde bu tür lekeler bulunur, yani bu nadir bir olay değildir. Bu lekeler en çok kahverengi yumurtalarda bulunur çünkü üreticiler, beyaz yumurtalardaki bu tür kusurları genellikle ayıklar — bunun için yumurtayı parlak ışık altında incelerler ve içerideki leke görünür hale gelir. Bu yumurtalar, alıcıların şikayet edebileceği düşüncesiyle reddedilir, ancak aslında insanlar için tamamen güvenlidir.

Pıhtılaşmış kan, yumurtanın tavuk içinde oluşumu sırasında yumurtaya girer. Bu, tavuğun yumurtalıklarında kılcal damarların — canlıların en ince kan damarlarının — yırtılması durumunda meydana gelir. Genellikle yaşlı tavuklar bu tür lekelerle yumurtlar. Ayrıca, stres, vitamin ve mineral eksikliği, dar alanlarda barındırma ve yaralanmalar da bu tür yumurtaların oluşumuna neden olabilir.

tavuk yumurtası

Kırmızı lekeler içeren tavuk yumurtaları güvenli bir şekilde tüketilebilir — IFL Science’a göre, bu yumurtalar zararsızdır. Özellikle, mağazadan alınan yumurtalar bu konuda güvenlidir çünkü kümes hayvanları çiftliklerinde tavuklara antibiyotik verilir, bu da enfeksiyon riskini en aza indirir. Ancak satın alınan yumurtaların ne kadar faydalı olduğu başka bir konudur — bu tamamen üreticiye bağlıdır.

Tavuk Yumurtası Kabuğundaki Koyu Lekeler

Bazı yumurtaların yüzeyinde koyu lekeler bulunur — bunlar özellikle kahverengi yumurtalarda belirgindir. Bu lekeler, yumurta tavuk yumurta kanalında çok yavaş döndüğünde ortaya çıkar. Bu durum kötü bir şeyin işareti değildir, bu lekeler ürünün besin değerini etkilemez ve bu yumurtalar yenebilir.

Beyaz yumurtaların yüzeyinde genellikle başka bir şey fark edilir — kabuk yüzeyinde düzensizlikler. Bunlarda da kötü bir şey yoktur, çünkü bu, tavukların yumurta kanalına bazen toz ve küçük taşlar gibi yabancı maddelerin girmesi sonucu oluşur.

Ancak, haşlanmış yumurta beyazında koyu lekeler varsa dikkatli olunmalıdır, çünkü bu ürünün tazeliğinin kaybolduğunun bir işareti olabilir. Bu tür yumurtalar atılmalıdır.

Yumurtanın Tazeliğini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Yumurtanın tazeliğini kontrol etmenin en basit yolu, onu bir su dolu bardağa koymaktır. Hemen dibe çökerse, yumurta nispeten yenidir ve yenebilir. Eğer su yüzeyine çıkarsa, bu yumurtanın bozulduğunun açık bir işaretidir ve hemen atılmalıdır.

Ayrıca yumurtayı kırmayı da deneyebilirsiniz. Eğer yumurta sarısı kabarık ve beyazı sıkıca çevresinde toplanmışsa, yumurta tazedir. Ancak, sarı yassı ve beyazı sıvı haldeyse, bu yumurta uzun süre beklemiş demektir ve tüketilmemelidir.

Son olarak, yumurtayı pişirmeden önce kulağınıza yaklaştırarak sallayabilirsiniz. İçeriden hiçbir ses gelmiyorsa, yumurta tazedir. Eğer şapırtı sesi duyuluyorsa, yumurtanın içine hava girmiş olabilir ve bozulmuş olabilir.

Yumurtaları Nasıl Pişirmek En İyisidir?

Hiç şüphesiz, yumurtaları en iyi haşlanmış olarak yemek en iyisidir. Tavada yumurta kızartmak, uzun vadede insan sağlığı için kötü olabilecek yağlı bir sonuç doğurur. Çiğ yumurta yemek çok risklidir, çünkü tavuk salmonella ile enfekte olabilir ve kabuk kırıldığında, salmonella bakterileri yüksek olasılıkla beyaz ve sarıya geçer. Bu patojenler hakkında birçok makalede, örneğin “Kamusal Tuvaletlerde Hangi Hastalıklara Yakalanılabilir” başlıklı yazımızda bahsettik.

Elif Alkan
Elif Alkan
Merhabalar, YTÜ'de Elektrik Mühendisliği okumaktayım. Tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım :)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?