Ana SayfaTarım ve GıdaSütçülük Nasıl Yapılır

Sütçülük Nasıl Yapılır

Merhabalar bu yazımda sizlere sütçülük nasıl yapılır, sütçülük ile ilgili sorunlar ve süt ve yem arasında ki ilişkilerden bahsedeceğim. Türkiye de sütçülük son yıllarda farklılaşarak köydeki üreticiden büyük şirketlerin ticari faaliyet olarak görmeye başladığı bir üretim olmaya başlamıştır.

Süt Fiyatları

Önceden ki çok uzun yıllar öncesinden bahsetmiyorum. 15-20 yıl öncesinde, çiftçimiz buğday, arpa üretimi yapar, sulu arazisi var ise tütün ve pancar üretimi yapardı. 3-5 büyükbaş hayvanı, 8-10 tane küçükbaş hayvanı, 20-30 kadar da kümes hayvanı mevcuttu. Büyükbaş hayvandan elde ettiği günlük ortalama 10-12 lt sütünü evlerin önüne gelen plastik depolu araçlara satışını yaparlar, bu araçlar da sütü işleyen mandıralara götürerek sütün işlenmesini sağlarlardı.

Sütü satarak elde ettiği para ile de hayvanlarına hazır yem alırdı. O zamanlarda 20-25 tl süt fiyatına 1 çuval (50 kğ) yem alınabilirdi. Şimdi ise pek çok şey değişti. Çiftçilerimiz artık buğday arpa yanında yonca ve mısır silajı da üretmeye başladılar. Hazır yemi ise çuvalını artık 45-50 lt süt satarak alabilmekteler, mevcutta 3-5 büyük hayvanı 25-30 a çıkartmış olduğu halde, üretimde girdiler hala artmaktadır.

pastorize-sut

Eskiden 80-100 dekar tarladan kalkan buğday, arpa ile çocuklarının düğünlerini yapabilirken. Şu zamanlarda ödemelerini ancak yapabilmektedir.

Çifçinin Durumu Neden Bu Kadar Kötü Olmuştur?

Bunun pek çok sebebi var gerek ekonomi gerek ise siyasi gerek yanlış politikalar vb. Fakat asıl olan şudur ki. Artık çiftçimiz de bilinçlenmeye başlamıştır. Artık sormadan, denemeden, araştırmadan pek bir şey yapmıyorlar. Yonca diye her türlü yonca yı ekmiyor onun yerine araştırarak iklimi bölgeye verimi dayanıklılığı en iyi olan türü seçmeye çalışıyorlar.

Kullanılacak yem de kurumsal firmalar ile çalışmaya bakıyorlar, sadece yem satışı olarak değil, teknik destek de istiyorlar, akıllarındaki soruları açıkça ifade ediyorlar. Kaliteli ve yüksek verimli süt için kaliteli yem şarttır. Bunun yanında kullanılacak yonca ve silajların da kalitesi önemlidir.

köy sütü

Sonuç olarak Türkiye ortalamasında 1 lt süt almak için yaklaşık olarak 600 gram hazır yem ve silaj yonca karması olarak da 350 gram vermemiz gerekmektedir. Bunu arttırırsak 100 lt süt için 60 kg yem ve 35 kg ot vermemiz gerek, fakat işin uygulamasına baktığımız vakit, 100 lt süt için 90 kg yem ve 45 kg ot verildiğini görmekteyiz. Aradaki ödenilen para çiftçimizin kaybıdır. Sonraki yazımızda bunun için neler yapılabilir olacaktır.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?