Sürekli ekran başında oyun oynamak insanların üzerinde olumlu etkiler vermez. Bir zaman sonra gözleriniz kanlanmaya, bağımlılık yapmaya, başınız ağrımaya ve sersemliğe sebep olur. Kısacası insanlara zarar verir. Oyun oynarken ara verilmelidir. Bu gözlerinizi dinlendirmeye, ağrı çektiğiniz yerlerinizin ağrısını dindirmekte yardımcı olur.
Kendinizi Dinlendirmek Amacıyla Verdiğiniz Molalar
Bu molalarda oyun oynarken sürekli oturduğumuz için bazı eklem yerlerimiz, oynatılmadığı için ağrı sıkıntısı çekebiliriz. O yüzden molalarda mutlaka ama mutlaka basit egzersizler yapılmalıdır. Molalar çok kısa sürmemelidir. Aksi takdirde sürekli oyun oynamanın zararlarını azaltmakta zorlanırız.
Ekranda Oyun Oynamanın Zararları
Oyun oynamaktan her ne kadar keyif alınsa da sürekli bu eylemi gerçekleştirmek zarar da verir. Hem ruh sağlığı, hem göz sağlığı, hem de vücut sağlığı açısından insanlara çok zarar verir. Ekran başında oyun oynamak insanlarda sinirli olmaya, gözlük kullanmaya ve vücutta ağrılar yapmaya başlar. Ne yazık ki uzmanlar bu konuda her ne kadar uyarsa da pek fayda etmiyor. Çünkü insanlar artık oyun oynamayı bir ihtiyaç olarak görüyorlar. Bu sebeple gözlük kullanımı arttı ve insanlar daha çok sinirli. İnsanlar kitap okuyup bilgi sahibi olmak yerine oyun oynamayı tercih ediyor.
Çocuklar mahallede top oynamak yerine internette online oyunlar oynamaktadırlar. Misafirliğe gidildiğinde beraber oyun oynamak yerine ellerine elektronik aletler(tablet, telefon, bilgisayar, oyun konsolları vb.) alıyorlar. Onlar eğlendiklerini düşünse de zararlarını maalesef düşünmüyorlar. Sürekli oyun oynamak insanların sosyal hayatını etkiler. İnsanları asosyalleştirir. Küçük yaşta oyun oynamaya başlamak çocukların gerçek ile hayal arasındaki farklılıkları karıştırmasına sebep olur. Bu da onların gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Oyuncaklar ile Oyun Oynamanın Çocuklara Etkisi
Ekranda oyun oynamak her ne kadar zarar verse de oyuncaklar ile oyun oynamak daha az zarar verir. Oyuncaklar ile oyun oynamak sadece sürekli aynı pozisyonda duruyorsa vücut sağlığını olumsuz etkiler. Oyuncaklar ile oyun oynamak çocuklar da asosyalleşmek yerine sosyalleştirir. Ama sadece oyun oynamak değil yapboz, maket ve resim gibi aktiviteler de daha sağlıklıdır. Hem bu aktiviteleri yaparken mutlu oluruz hem de el becerilerimizi geliştirir. Ekran başında oyun oynamak yerine bu tür aktiviteleri seçmeliyiz.
Sonuç olarak sürekli oyun oynayan vaktinin önemli bir kısmını bilgisayar ekranında geçiren kişiler sosyal hayatlarında birçok olumsuzluklarla karşılaşabilir ve diğer insanlarla iletişim kurarken güçlük çekebilirler. Çünkü sürekli ekran başında oturup beyinleri uyuştuğu için gerçek hayat onlara farklı gelir.