Ana SayfaMatematikStokes Teoremi Nedir

Stokes Teoremi Nedir

Merhaba arkadaşlar bugünkü yazımızda sizlere stokes teoremi ve konuyu daha iyi kavramanız için stokes teoremi ile ilgili örnek çözeceğim. S, kendi kendini kesmeyen kapalı (basit kapalı eğri) bir C eğrisi ile sınırlanan, açık iki yanlı bir yüzey olsun. S nin bir tarafında bulunan yönlendirilmiş normali pozitif ve diğer yanındakini negatif alalım. Hangi tarafın pozitif seçileceği keyfidir, ancak buna önceden karar verilmelidir. Başı pozitif normal doğrultusunu gösteren bir gözlemci S nin sınırı üzerinde yürürken eğer yüzey solunda kalıyorsa C yi pozitif veya pozitif yönlü olarak adlandırırız. Bu takdirde, eğer A1, A2, A3 uzayın S yi kapsayan bir bölgesinde tek değerli, sürekli ve birinci mertebeden sürekli türevlere sahip ise,

stokes teoremi
Eşitlik 1

elde edilir. A = A1i + A2j + A3k ve n = cosαi + cosβj + cosγk olmak üzere, vektör gösteriminde bu, daha basit olarak

stokes teoremi vektör gösterimi
Eşitlik 2

ile ifade edilir.

Stokes teoremi olarak adlandırılan bu teorem, A vektörünün teğetsel bileşeninin basit kapalı bir C eğrisi üzerinde alınan inin, A nın dönelinin normal bileşeninin C yi sınır olarak kabul eden herhangi bir S yüzeyi üzerinde alınan yüzey integraline eşit olduğunu ifade eder. Eğer özel olarak (eşitlik 2) de ∇ x A = 0 ise sonuç(eşitlik 3)

kapalı alan
Eşitlik 3

elde edeceğimize dikkat ediniz.

 Stokes Teoremi İle İlgili Örnek

S, 2z = X2 + y2 paraboloidinin z = 2 ile sınırlanan yüzeyi ve C onun sınırı olmak üzere A = 3yi – xzj + yz2k için Stokes teoremini gerçekleştiriniz.

stokes teoremi şekli

S nin C sınırı X2 + y2  = 4, z = 2 denklemleri ve z = 2cost, y = 2sint, z = 2, parametrik denklemleriyle verilir.

Bu taktirde

stokes teoremi formül

bulunur.

Ayrıca

stokes teoremi vektörel çarpım

ve

birim vektör

O zaman

stokes teoremi formülleri

olur.

Kutupsal koordinatlarda bu

kutupsal koordinatlarda gösterim

haline gelir. Bu yazımızda sizlere stokes teoremini anlattım. Diğer yazımızda bu konu ile bağlantılı olan diverjans (uzayda green veya ıraksama) teoremini anlatacağım. Diğer yazımızda görüşmek üzere.

Taner Hayret
Taner Hayret
Merhaba ben Taner Hayret, bir süre Türkiye de Elektrik ve Elektronik Mühendisliği üzerine eğitim aldıktan sonra, hayat serüvenime yurt dışında Nükleer Enerji Mühendisliği üzerine devam ettirmeye karar verdim. Burada sizlerle bilim adına tecrübelerimi paylaşacağım.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?