Ana SayfaEğitimSTEM Eğitimi Nedir

STEM Eğitimi Nedir

Stem eğitimi aslında Türkiye’de henüz tam olarak anlaşılmamış bir uygulama biçimidir. Neden ve hangi amaçla uygulandığı eğitimcisi de dahil kimse tarafından daha anlaşılmadı. Stem eğitimi Amerika Eğitim Sisteminin bir parçası olarak kullanılıyorken bugün birçok Avrupa merkezli eğitim sisteminin de bir parçası olmuştur. Science, Technology, Engineering ve Mathematics kelimelerinin ilk harfleri ile oluşturulmasına rağmen yeni çağda Art kelimesinin ilk harfi olan “A” gelerek Stem-A halini almıştır.

Peki Stem-A neyi amaçlamaktadır. Birçok kez öğretmenlerin ve eğitimcilerin teknolojiye ayak uydurması gerektiğinin farkındayız. Fakat bu teknoloji dediğimiz sosyal medya ya da video izleme programları ile hiç de alakası yoktur. 1950’li yıllarda kavramsal olarak ortaya çıkmasına rağmen teknolojinin de gelişmesi ile yakın çağa uygulamaları gündeme gelmiştir. Aslında eğitim dediğimiz kavramın tam da STEM eğitimi gibi öğrencinin yaratıcı düşünmesini sağlamak ve bu yordam da yeni düşünceler, fikirler üretmesine katkı sağlamaktadır. Peki STEM eğitimi öğrenciye nasıl bir katkı sağlamaktadır?

stem

  1. Eğitim programlarının derin ve işlevsel kavratılmasına olanak kılar.
  2. Öğrencilerin herhangi bir konu üzerinde projeler üretmesini sağlar.
  3. İşbirlikçi ve takım çalışmasını destekler.
  4. Çalışan ekibin güven duygusunu geliştirir.
  5. Herhangi bir sorun karşısında daha dikkatli ve çözüm üretmeye olanak tanır
  6. Motivasyon ve azimi arttırır.

Bugün STEM eğitimini tam olarak kullanan ülkeler arasında ABD geldiğini yukarıda bahsetmiştir. Bunları takip eden Çin, Japonya, Finlandiya ve Singapur devam ettirmektedir. Bu ülkelerin eğitim sistemi ve teknoloji odaklı üretimleri yeterince gelişmiştir. Özellikle mühendislik ve bilim konularında – Science and Engineer – bu ülkeler dünya devi haline gelmiştir. Bunun sebeplerinden en önemlisi ise daha henüz küçük yaşlarda öğrencilere STEM eğitimi uygulanmasındandır.

Türkiye’de ise son yıllarda ise STEM eğitimi bazı özel okullarda uygulanmakta olup kodlama ve robotik dersleri ile desteklenmektedir. Okullardaki öğrenciler ile birlikte birçok kod ve yazılım dersleri günlük hayata uygulanmakta olup öğrencilerin üretken ve geleceğin teknolojisini kullanan bireyler haline gelmesine yardımcı olmaktadır.

Peki biz eğitimcilere düşen görev yok mu? Hep öğrencilerden mi beklemeliyiz bu eğitimin tüm parçalarını? Cevap çok kısa ve net; Hayır. Parlak ve gelecek vaat eden öğrencilere sahip çıkmamız ve onların çalışma ortamına motivasyon dökmemiz gerekmektedir.

Mushab Bedirhan Andız
Mushab Bedirhan Andız
Matematik Araştırmacısı ve Yazar
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?