Artık gelişen teknolojilerle birlikte gelen mobil dünyasındaki yenilikler hayatımıza renk kattı. Bilgisayar kullanımları azaldı cep telefonları ve tablet kullanımları artmaya başladı. Bunlar ile birlikte verimli bir uygulamanın kullanılabilmesi için de uygulamanın her cihaza uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.
Tam bu aşamada Web sitelerinden bahsedecek olursak, gelişen bu süreç içerisinde eski web siteleri zamanla yerini Responsive Design dediğimiz bir yapıya bırakmaktadır. Bu teknolojiyi şuan birçok devlet sitelere ve özel kamu kurumları kullanmaktadır. Bu teknolojiye geçiş yapmaları şaşırtıcı olamaz çünkü bu teknolojinin avantajlarına bakacak olursak birçok faydasının olduğunu görmüş olacaksınız. Eğer sizin de elinizin altında bir yapınız var ve mobil cihazlara uyumlu değil ise bu makale sonunda fikrinizin değişip bu sisteme ayak uyduracağınızdan emin olun.
Responsive Design bir sitenin tablet veya telefonlarda resim, metin ve diğer elementlerin yeniden boyutlanıp cihaza yerleşmesidir. Bu teknoloji ile birlikte birçok site ve uygulama bu sisteme geçmektedir. Eğer bir site veya uygulamanın mobil uyumluluğunu test etmek istiyorsanız zamanımızın büyük arama motoru olan Google ile bunu kolayca yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Google mobil uyumluluk testi diye araştırma yaparak Google’ın sunduğu bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken siteye girip test etmek istediğiniz site adresini ilgili alana yazıp test butonuna tıklamanızdır. Kısa bir zaman içerisinde sitenin uyumlu olup olmadığını, mobil cihazlarda nasıl göründüğünü, hangi hataların olduğuna kadar tüm detaylara kolayca ulaşabilirsiniz.
Sitenin mobil uyumlu olduğu nasıl anlaşılır? Sorusuna dönecek olursak, bir sitenin mobil uyumluluğu bu sitenin responsive olup olmamasıdır. Daha da açarsak konuyu bir mobil cihazınızdan siteyi ziyaret ettiğinizde site düzgün bir biçimde mobil cihazınıza oturuyorsa (okunabilirlik bozulmuyorsa, taşma yoksa verimli kullanıla biliniyorsa) bu sitenin mobil uyumlu olduğu anlamına gelmektedir. Şuan birçok site veya uygulama bu sisteme geçmemiş olsa da ilerleyen süreç içerisinde hepsi bu düzene uyacaktır. Çünkü kullanıcıya site veya uygulamayı verimli hale getirmek bu kullanıcının işlerini daha rahat kontrol altına alması ve işlerini kolayca halletmesi anlamına gelir.