Sennheiser HD 660S, HD 6xx serisinin bir üyesidir. HD 600 ve HD 650’den farklı olarak HD 700’ün sürücüsünü kullanmaktadır ve buna binaen diğer iki kulaklık gibi 300 ohm değil, 150 ohm’dur. Lakin HD 6xx ile aynı kabini kullanmaktadır ve ses karakteri bu ikisine benzemektedir. İkisinden daha pahalı olan Sennheiser HD 660S, her an daha pahalı olabilir lira bazında, şu anda 9750 TL gibi uygun bir fiyata sahiptir, almak isterseniz kaçırmayın derim. Elinizde güzel ve güçlü bir DAC/DAP varsa da tadından yenmeyecektir. HD 660S telefonla da dinlenebiliyor ama potansiyelinden çok uzak kalıyor elbette, telefonla da gayet güzel vokaller alınabildiğini belirtmek zorundayım yalnız.
Yine de sıradan bir kulaklıktan biraz daha iyi oluyor telefonla, bu sebeple özellikle bir DAC yatırımı yapmak şart. Bende HiFiMAN SuperMini var ve gayet iyi beslese de, kalite açısından bir yere kadar çıkabiliyor. Bunun için bir DAP (Müzik çalar) değişiminden ziyade bir ses kartı (DAC) değişimi gerektiği gayet açık. Yakın zamanda da alacağım, o zaman belki buraya bir not eklerim ama DAC ile nasıl ses alındığını da gayet iyi biliyorum, yıllardır bu işin içindeyim.
Öyleyse, kısaca özelliklere değinelim;
1. Bas, Mid ve Tiz
2. Sahne
3. Ayrıntılar
4. Bütçe konusunda değerlendirme
5. Sonuç
Bas, Mid ve Tiz
Baslar gayet net ve anlaşılır ama kuvvetli bir DAP’la dinlerken bile ön planda değiller. Telefonla zaten tiz ağırlıklı bir ses alıyorsunuz, ki ben Galaxy S20 gibi görece daha iyi bir entegreye sahip bir telefonla dinliyorum. Telefonla dinlememin sebebi Spotify gibi ek uygulamalar ama ses seviyesi yetiyor, bunu belirteyim, bu yüzden araya amfi koymak yerine bilgisayar için DAC almayı tercih ediyorum. Baslar derin ve inanılmaz net, bir Subwoofer ağırlığı yok ama zaten kulaklık lineer bir ses frekanslamasına sahip zannımca. Midler kulaklığın en iyi kısmı. İnanılmaz net midlere sahip telefonla bile. Diğer kulaklıklarımdan açık ara farkla üstün. Tizler biraz keskin kaçıyor telefonla, dediğim gibi telefonla mecbur kalmadıkça dinlememek gerek ama yine de iyi dediğim gibi. Tizler iyi bir DAP ile toparlanıyor ve bence muhteşem bir hale geliyor, özellikle kadın vokalleri dinlemesi çok keyifli.
Sahne
Sahne, dinlediğim en iyisi değil ama sıradan bir DAP ile dinlerken HD 660S’in HD 800S’ten tek farkının sahne de olduğunu söylemek mümkün. Elbette Sennheiser Momentum Wireless’tan (2. seri kafaüstü model) çok daha üstün ama bu Hi-Fi segmentinde anormal bir başarıya sahip olduğu anlamına gelmiyor. Zaten anormal bir başarı için 2000 dolarlık bir kulaklıkla 3000 dolarlık bir sistem şart. Unutmayın, her şeyi neredeyse en iyi şekilde yapan Sennheiser Orpheus bile sahne konusunda Sennheiser HD 800S’ten geri. İdeal bir Hi-Fi keyfi için HiFiMAN tercih markamdır. Kulaklıkları (Özellikle 2000 dolar ve üstü modeller) size gerçek bir keyif yaşatıyor. Grado GS3000e de bir o kadar muazzam bir kulaklıktır ideal Hi-Fi keyfi için ama bunlar Türkiye’de tutmadığından ya da distribütöre zarar ettirdiğinden Türkiye’de satılmıyor maalesef, kabaca söylersek kol gibi bir gümrük vergisi de sizi bekliyor bu durumda.
Sennheiser HD 660S Ayrıntılar
İyi bir sistemle neredeyse Orpheus’la beraber duyabileceğiniz her ayrıntıyı veriyor HD 660S, Orpheus 59000 dolar da olsa biraz da fetiş bir ürün, bu sebeple bu kadar pahalı ama Orpheus’tan sonra HD 660S’e iyi bir sistemle geçtiğinizde üzmeyeceğini söyleyebilirim, ki ben kulağıma güvenen biriyim.
Bütçe konusunda değerlendirme
500 Euro + KDV’ye alabileceğiniz en iyi kulaklıklardan biri bu arkadaşlar. İlla ki kıyaslamak gerekirse hemen her şeyi elimdeki Earsonics ES5’ten daha iyi yapıyor, belki karşılaştırmak ES5 kulakiçi olduğu için haksızlık ama ES5’in fiyatının da 1100 dolar olduğunu unutmamak gerek.
Sonuç
HD 650 gibi bir efsane ile beraber alınabilecek en iyi kulaklıklardan birisi. Hi-Fi segmentine giriş yapmak isteyenler olursa 750 dolarlık HD 700 ile aynı sürücüyü kullandığını ve bunun inanılmaz bir artı olduğunu kaydetmek gerek. 1000 dolarlık bir sistem sizi mutlu etmeye yetecektir ama elbette bu kadar parası olmayanlar da var, Audiophile değilseniz zaten gerek yok ama Audiophile iseniz bu kulaklığı telefonla harap etmeyin, Spotify için yine bilgisayar kullanabilirsiniz USB’den bağlanacak iyi bir DAC ile. Teşekkürler.