Türkiye’deki sanayi kolları çeşitlendirilmiş kategoridedir. Bunlar; Gıda ve içki sanayisi, un ve unlu mamuller sanayisi, şeker ve şekerli ürün sanayisi, süt ve süt ürünleri sanayisi, et ve et ürünleri sanayisi, çay ürünleri sanayisi, konserve sanayisi, bitkisel yağ sanayisi, tütün ve alkollü içecek sanayisi, dokuma deri ve giyim sanayisi, maden sanayisi, otomotiv ve maden eşyası sanayisi, kimya sanayisi, orman ürünleri sanayisi diye devam etmektedir.
Gıda Sanayisi
Hammaddesi, tarıma ve hayvansal ürünlere bağlı olan sanayi türüdür. Sanayi kollarının arasında ikinci sırada yer almaktadır. Gıda sanayisi, tarım ürünlerinin merkeze yakın olan yerlere kurulmuştur.
Önemli Besin Sanayisi;
Şeker fabrikaları (Karadeniz bölgesi hariç her yerde), Rize’de ki çay fabrikaları, İç Anadolu’daki makarna ve bisküvi fabrikaları, Ege ve Güney Marmara’daki zeytinyağı fabrikası, Trakya’daki ayçiçek yağı fabrikası, İstanbul ve Tekirdağ’daki içki fabrikaları.
Dokuma ve Tekstil Sanayisi
Türkiye’deki en gelişmiş sanayi organıdır. Aynı zamanda en fazla işçinin çalıştığı sektördür. Adana, Antalya, İzmir, Aydın, Manisa ve İstanbul’da bulunan ipekli dokuma fabrikası, Gemlik’te ise suni ipek fabrikası vardır.
Maden Sanayisi
Karabük, Ereğli, İskenderun, Kırıkkale, Sivas, İzmir’de Demir-Çelik fabrikası Samsun ve Artvin-Murgul’da, bakır işleme fabrikası.
Makine Sanayisi
Bursa, İstanbul, İzmit, Adapazarı ve Konya’da lokomotif ve vagon fabrikası bulunmaktadır. İstanbul, Tuzla, Pendik, Gölcük’te ise gemi tersaneleri bulunmaktadır.
Kimya Sanayisi
Batman, İzmit, Mersin, İzmir gibi illerde ise Petrokimya fabrikası bulunmakta. İstanbul, İzmir ve Ankara’da ilaç fabrikaları bulunmaktadır.
Orman Ürünleri Sanayisi
En büyük gelişme Karadeniz bölgesinde olmuştur. İzmit, Balıkesir, Çaycuma, Taşucu, Dalaman vs. gibi yerlerde kağıt fabrikası bulunmaktadır. Adapazarı, Ankara, İnegöl, İzmir ve Kayseri’de mobilya sanayi bulunmakta. Ayrıca çimento, cam ve seramik sanayisi de geri kalan sanayi kollarında boy göstermektedir.