Raspberry Pi 2 Model B

Son yıllarda gerek kullanımının basit, gerekse çabuk ve etkili proje hazırlamak isteyen herkesin yakından takip ettiği geliştirme kartlarındaki teknolojiler hızla gelişmeye devam ediyor. İlk nesil Raspberry Pi‘ lerdeki donanım, çoğu geliştirici için yetersiz olarak karşılanıyordu. Sistem zaman zaman yavaşlıyor ve donmalar meydana geliyordu. Bu da çoğu kullanıcı için çok can sıkıcı bir durum teşkil etmeye başlamıştı. Buna karşın geliştirme kartlarına olan talep gittikçe artmaya başladı.

Raspberry Pi-Kredi Kartı Büyüklüğündeki Cep Bilgisayarı

Özellikle Arduino kartlarında ve shield’larının sayısındaki artış, Intel firmasının da dikkatini çekmeyi başardı ve ortaya intel Galileo çıktı. Büyük bir firmanın da işe dahil olmasıyla gözler Microsoft üzerine çevrildi ve çok geçmeden IoT için Windows Developer Program’ı ortaya çıktı. Program, intel Galileo kartlarına sahip geliştiriciler tarafından kullanıldı. Microsoft, işletim sisteminin ön izleme sürümünü, Galileo kartlarına sahip herkese açıyor.

Microsoft’un bu atılımına paralel olarak yoğun çalışma içerisindeki Raspberry vakfı da Microsoft’un yeni işletim sitemiyle uyumlu kartı piyasaya sürdü. Karşınızda Yeni

Raspberry Pi 2 Model B

Raspberry Pi 2

Değişen Ne Oldu?

Geliştirme aşamasında eski nesildeki hataları gideren Raspberry vakfı, piyasaya sürdüğü yeni Raspberry pi 2 B’yi önceki sürümü olan Raspberry Pi B+ ile aynı fiyatta ($35) olacağını duyurdu. Bir önceki sürümüne çok benzese de işlemcisi 700 mhz Armv6 yerine artık 900 mhz, 4 çekirdekli bir ARMv7 işlemci (ARM Cortex-A7) var. Bu da hem megahertz, hem de 4 çekirdek işlemci farkından işlem gücünde 6 kata kadar bir performans artışı demek. ARM v7 ile Snappy Ubuntu Core gibi ARM GNU/Linux tüm dağıtımlarının yanı sıra Microsoft Windows 10 sürümünü çalıştırabilir. Ayrıca nesnelerin interneti (internet of things) için tasarlanan farklı bir Windows 10 sürümü de ücretsiz olarak Raspberry Pi 2 de çalışabilecek. Bunun dışında 1GB LPDDR2 SDRAM sayesinde önceki sürüme göre 2 kat daha fazla hafızaya sahip. Aşağıdaki tablo ile önceki sürüm arasındaki kıyaslamayı görebilirsiniz.

 

Raspberry Pi 2 Model B özellikleri

Kart düzeni eski sürümü ile benzer olsa da yeni gelen özellikler ve artılar BCM2836 mimarisi ile kartın boyutları değişmeden korunabilmiş.

Raspberry pi 2 Teknik Özellikleri

  • SoC: Broadcom BCM2836 (CPU, GPU, DSP, SDRAM, and single USB port)
  • CPU: 900 MHz quad-core ARM Cortex A7 (ARMv7 instruction set)
  • GPU: Broadcom VideoCore IV @ 250 MHz
  • OpenGL ES 2.0 (24 GFLOPS)
  • 1080p30 MPEG-2 and VC-1 decoder (lisans alımı ile)
  • ​1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder ve encoder
  • Bellek: 1 GB (GPU ile paylaşımlı)
  • USB port adedi: 4
  • Video girişi: 15-pin MIPI camera interface (CSI) connector
  • Video çıkışı:
    • HDMI,
    • composite video (PAL and NTSC) (3.5 mm jack ile)
  • Ses Girişi: I²S
  • Ses çıkışı:
    • Analog: 3.5 mm jack;
    • Dijital: HDMI ve I²S
  • Hafıza: MicroSD
  • Ağ: 10/100 Mbit/s Ethernet
  • Giriş çıkışlar: 17 GPIO plus specific functions, and HAT ID bus (Model B+ ile aynı)
  • Güç tüketimi: 800 mA (4.0 W)
  • Güç beslemesi: 5 V (MicroUSB veya GPIO headerlarından)
  • Ebat: 85.60 mm × 56.5 mm
  • Ağırlık 45 g (1.6 oz)​

Nasıl Kullanılır? Ne Yapılabilinir?

Eski sürümünde olduğu gibi micro USB üzerinden 5V çıkışlı adaptör ile (Çoğu akıllı telefon adaptörler uygun olabiliyor) güç sağlayabilirsiniz. HDMI üzerinden görüntü aktarabiliyorsunuz. Böylece isterseniz TV’ye bağlayarak Mini PC’nin ekranı olarak da kullanmak mümkün. Aynı şekilde bir multimedia oynatıcı olarak kullanmak, film izlemek mümkün. Dilerseniz HDMI destekli eski TV’leri bugünkü akıllı TV’lere dönüştürmek de mümkün. Kartın 1 adet ethernet girişi bulunmaktadır. Ayrıca wifi, bluetooth gibi shieldlar eklenerek daha da fazla özellikler yaratmanız mümkün. Elbette dokunmatik ekranlı bir raspberry olarak kullanmıyor iseniz ve TV ekranlarını görüntü kaynağı olarak tercih ediyorsanız linux, windows veya android menülerinde gezebilmek için USB çıkışlı klavye ve fare edinmeniz gerekiyor. Bunun için birçok ürün mevcut elbette. Hatta Klavye ve fare özelliğini birleştirmiş dokunmatik klavyeler bile bulunuyor. Sizin için kartta mevcut 4 USB girişi yeterli değilse bir USB HUB alarak girişleri çoğaltabilirsiniz.

Bu kartla yapılabilecek projelerin sınırları yok gibi. Dokunmatik ekranlı uygulamalardan akıllı ev teknolojilerine, sistem kontrolüne kadar giden bir çok uygulama yapılıyor ve geliştiriliyor. Şüphesiz Windows desteği gelmesi ile daha yaratıcı fikirler ortaya çıkmaya başlayacak ve yeni kavramlar ile karşı karşıya kalacağız. Bazı kişiler Windows desteğinden pek de hoşnut olmasalar da Visual Studio ortamında daha fazla proje geliştirileceğine inanıyorum. Linux her ne kadar bazı yönleri ile çekici olsa da çoğu öğrenci alışık olduğu C dilleri ve türevlerine daha hızlı uyum sağlıyor.

İleride Neler Gelebilir? 

Microsoft .NET Gadgeteer Kararlı sürümü 2012 de yayınlanan, Microsoft’un Micro Framework ile kolaylaştırılmış mikrodenetleyici programlamasının olabildiğince basite indirgenerek görselleştirilmiş halidir. Öyle ki, sıfır elektronik bilgisi olan bir .NET programcısının hayalindeki elektronik cihazı çok kısa bir sürede geliştirmesine olanak sağlıyor.

Bir mikrodenetleyici modülü ve isteğe bağlı elemanları Visual Studio üzerinden görsel olarak neyi nereye bağladığınızı seçiyorsunuz. Böylece kendi elektronik kitinizi yapabilirsiniz. Pek rağbet görmemiş bu sistem belki dirilerek yeniden uyarlanır ve programlamayı daha da basite indirger. C# ve VB ile program yazılabiliyor ve ayrıca açık kaynaklı hızlı prototip oluşturma görevini görüyor. İlerleyen zamanlarda bu veya buna benzer Microsoft projeleri açıklanırsa hiç şaşırmayın…

raspberry pi 2 kodlama

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?