Ana SayfaFizikRadar Nedir ve Nasıl Çalışır

Radar Nedir ve Nasıl Çalışır

Sade, karmaşık olmayan bir yapıyla temel radar mantığını aktarmaya çalışacağım. Keyifli okumalar dilerim.

Radar: Radar “Radio Detection and Ranging” kelimelerinin ilk harflerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Radyo dalgaları ile cisimlerinin yerini, büyüklüğünü ve hızını tespit etmekte kullanılır.

Çalışma prensibi

Elektromanyetik sinyal darbeleri gönderilir ve radyo dalgalarının taşıdığı enerji nesneye ulaştıktan sonra nesneden yansıyarak geri döner, bu yansıyan sinyallere yankı denir. Radar için yankının şiddeti yönü ve geri gelme zamanı çok önemlidir. Bu parametreler doğrultusunda tespit edilen cismin özellikleri saptanır.

radarRadarın gönderdiği elektromanyetik sinyalinden yansıyan yankının belirli bir düzeyin üzerinde olması da gereklidir. Bu düzeye eşik değeri denir.

Radarların Kullanıldığı Alanlar

Radarlar sivil ve askeri alanlarda kullanılır. Sivil kullanımda hava trafik kontrolü ve uçuş yönetimi, tafik yönetim sistemleri, denizlerde gemi trafiği, navigasyon ve hava durumu radarı ve arama kurtarma, güvenlik, araçlar hız sensörleri alanlarında;

radarların kullanım alanlarıAskeri kullanımda gözetleme, gözlem, hedef sınıflandırma ve balistik tanımlama, erken uyarı sistemleri füze savunması, hava saldırısı uyarısı, güdüm sistemleri, operasyonlarda konum belirlemesi, simülasyon ve modelleme görevlerinde kullanılırlar.

askeri alanlarda radar kullanımıTemel olarak radar tiplerini darbe radarları ve sürekli dalga radarları olarak belirtebiliriz. Darbe radarları en yaygın kullanılan radar tipi olmakla birlikte, yukarıda benzettiğimiz temel prensibi yani, radyo dalgalarını gönderip yansıma ile aradaki süreyi kullanarak hedef bilgisini tayin eden sistem mantığına göre çalışırlar. Genellikle gönderme ve alma için tek anten barındırırlar. Dalga darbelerini gönderdikten sonra hedeften yansıyıp geri dönmesini beklerler. Dalgalar 1 mikrosaniyede 300m yol alır. Antenden çıkan bir dalganın yansıması 2 mikrosaniye sonra geliyorsa hedefin 300m uzaklıkta olduğunu tespit ederiz.

darbe radarlarıSürekli dalga radarları ise gönderme ve alma işlerine, alıcı ve verici olarak iki farklı anten kullanmakla birlikte Doppler kayması prensibine göre çalışırlar. Bu yöntemle bir hedefin menzil tayini ve iki hedefin ayırt edilebilmesi zor olabilir.

Sürekli dalga radarları

Sentetik Açıklık Radar (SAR)

Farklı ve birden fazla noktadan dalgalar gönderip yansıyan dalgaları dünyanın fiziki yapısına uygun işleyerek taranan alanın görüntüsünü elde etmeye yarayan radardır.

Sentetik Açıklık RadarASELSAN SAR Radarından elde edilmiş bir görüntü.

ASELSAN SARRadar Çözünürlüğü

Çözünürlük anlamı birbirine yakın iki hedefi birbirinden ayırt edebilme parametresidir. İki farklı çözünürlük değişkeni vardır. Azimuth ve menzil çözünürlüğü. Azimuth, iki hedefin radarın antenine göre eşit mesafede ve birbiri ile yakın olduğu durumlarda bu hedefleri tek bir hedef olarak algılaması etkisidir. Menzil ise iki hedefin radar istasyonuna göre aynı mesafede bulunduğu zamanlarda iki hedefin dalgalarının biri diğerinden önce ulaşıyorsa radar bunu tek bir hedef olarak algılar.

Çok fazla ayrıntıya girmeden birkaç radar tipine örnek verelim.

Arthur Radarı, pasif faz dizi antenine sahip bu radar bir füzenin yörüngesini yüksek bir hassasiyetle algılayabilir. Anteni hem yükseklik ve hem de azimut açılarını tarayabilir. Aynı anda onlarca hedefi saptayabilir.

GreenPine Radarı

Bu radarda bir faz dizi antene sahiptir ve gönderdiği sinyallerin 500 MHz ila 1000 MHz frekansı aralığında C bandında yer alırlar. Ortalama 500 km menzili tarayabilir.GreenPine Radarı nedirGreenPine Radarı

TRML-3D 3-boyutlu radar

Farklı türlerdeki hedefleri tespit edebilir ve bu hedeflerin değişken parametrelerini tespit edip bu araçları sınıflandırabilir.

TRML-3D 3-boyutlu radar

Meteor 500 Doppler Radarı

Meteor 500 Doppler RadarıYüksek çözünürlüklü veriler ile hava analizi ve anlık hava tahminleri yapılabilmektedir.

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?