Ana SayfaBiyolojiPrimat Hayvanların Özellikleri

Primat Hayvanların Özellikleri

18.yüzyılın ortalarında Linnaeus adında bir bilim insanının yapış olduğu anatomik, karakter ve örgütsel araştırmaların sonucunda primatlar tanımlanmıştır. Memeliler sınıfının geniş yelpazesi içinde en zeki olanıdır. Bu yüzden öncü, önden giden, birincil gibi anlamları içeren ”primer” kelimesinden türemiştir. Primatları diğer canlılardan farklı kılan en büyük özelliği kendisinin ihtiyaç duyduğu aleti aklını kullanarak yapabilme yeteneğidir.

Primat Hayvanlar

Primat denilince akla ilk maymunlar gelmektedir. Bu yanlış anlaşılma Charles Darwin’e kadar dayanır hatta Darwin karikatüristlerin uzun bir süre malzemesi olmuştur. Bunun bu kadar karıştırılma sebebi şuan ki maymunların ve insanların ortak bir ataya dayanmasının insanlar tarafından kabullenilmesinin zorluğundan kaynaklanır.

Primatlar ön maymunlar ve maymunlardan oluşur.

Primat Hayvanının Özellikleri

Primatları hayvan âleminin diğer fertlerinden ayırt edici birçok özelliği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kendi türleri arasındaki takımı belirlemede de birçok özelliği vardır.

Bunlar;

  • El ve ayak parmaklarında beş parmağının bulunması
  • Pençeleri yoktur bunun yanı sıra yassı şeklinde tırnaklarının bulunması
  • Hamilelik sürecinin diğer hayvanlara göre daha uzun olması
  • Beyninin sürekli büyümesi
  • Dik durma eğiliminin olması
  • İçgüdüleri ile değil beynin fonksiyon kazanma eğilimindedir.

Primatların Yaşam Alanı

Primatlar genel olarak gittiği her ortama uyum sağlanması ile bilinir bu yüzden her türlü coğrafi koşullarda yaşamışlardır. Âmâ genel olarak tropikal ve yarı tropikal iklim bölgelerinde yaşamayı seçtiğini görüyoruz. Bu beslenme alışkanlıklarını da etkilemiştir

Primatların yaşam alanlarının farklılığından dolayı değişik yemek alışkanlıkları vardır. Primatlar hem otçul sınıfa girerken bir yandan da etçil gruba girmektedir. Bu bölgesel olarak diş yapısında farlılıklara sebep olmuştur. Şuan ki bilim insanlarının primatları incelerken en çok diş yapısından yararlandığını bilinmektedir.

Primat

Primatlar Hala Aramızda

Kapitalizmin yükselişinden sonra hızla kentleşme süreci başlamış bunun yanı sıra üretimin ana ögesi olan hammadde ihtiyacını insanlar doğadan bilinçsiz şekilde tüketmeye başlamıştır. Tüketim işlemi üretim işinden daha kolay ve zahmet istemeyen bir süreç olduğundan doğadan alınanı doğaya vermeden bu güne kadar geldik bunun primatlar üzerindeki etkisi felaket olmuştur.

İlginizi çekebilir: memeli hayvanların özellikleri

Bu da hayvan âleminin yaşam alanlarını yıkıma ve tahribe uğramıştır. Lakin şuanda bilim insanlarının araştırmalarına göre ön maymunlar içerisinde lemurlar, lorisler ve benzerleri bulunur.

Maymunların arasında ise insanlar gibi kuyruksuz maymunlar (goril, orangutan, şempanze, gibon) ile normal kuyruklu maymunlar bulunur. Bunların her biri oldukça büyük gruplardır. Toplamda yaklaşık olarak 240 primat türünün günümüzde yaşamıştır ve yüzlercesinin soyu tükenmiştir. Günümüzde yaşayan primatların yaklaşık olarak100 civarı aramızdan ayrılma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bazı primat türlerinin onlarca bireyi kaldığı bilinmektedir.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?