Robot teknolojisinin ve drone teknolojisinin son zamanlarda hayatımızda büyük bir yer tutuğu tartışılmaz gerçek, Popular Science dergisinin yayınladığı bir haberi sizin ile paylaşmak istiyorum. Drone teknolojisi gözetleme,eğlence ve askeri alandan sonra artık doğanın yaptığı işler içinde kullanılmaya başlayacak. Aslında birazdan bahsedeceğim yazının geçmişi 2007 yılına kadar uzanıyor. Kimyacı Eijiro Miyako’nın ortaya çıkardığı bir çeşit kalın,yapışkan ve akışkan elektrik iletebilen bir çeşit jel bu olayın aslında başlangıcı oldu. Miyako bu maddeyi pil ve akülerde kullanmak istedi ama istediği performansı alamayınca materyalden vazgeçmişti.
Daha sonra bu malzemeyi laboratuvar ortamında geliştirdi. Yeni malzemede jele lifler ve uzun ömürlü yapıştırıcı ekleyerek dronelara monte etti. Bu işlem sonucunda ortaya arıların yerini alabilecek küçük ebatlarda polen taşıyabilen ve polenleme yapabilecek dronelar ortaya çıktı.
Daha sonra bal arıları üzerinde çalışmalar sürdüren biyolojist Dave Goulson bu konu hakkında şunlara değindi; tarımda kullanılan kimyasallar ve arıların yeterince beslenememesi polenleme için gerekli olan arı sayısını düşürdüğünü vurguladı. Polinatör (Polenleme Yapan Canlı/Drone) dronelar pollenleme için arılara destek olabilir ve hatta bu drone sayısı artırılarak polenleme işini büyük çoğunlukta dronelara yaptırılabilir şeklinde fikir ortaya attı.
İlk paragrafta da bahsettiğim gibi elektrik iletkenliği olan bu jelin aynı arı-polen ilişkisi gibi bir aktivite yapması bekleniyor. Özetle şöyle bal arıları çiçeklere polenleme için yaklaştığında pozitif yüklenirken polenler ise negatif yüklenme eğilimde oluyorlar işte bu şekilde dronelara Miyako’nun icat ettiği jel monte edilerek çiçeklere doğru uçurulacaklar daha sonra elektriklenme özelliğine sahip bu jel çiçeklerden polenleri alıp başka çiçeklere aktarma yolu ile bu işlemi dronelar ile sağlayacaklar. Ama bu dronelar polenleme için yaşanan sorunları çözebilirler mi ? Tartışmaya açık.
Bu olaya sayılar ile bakarsak arılar ortalama günde 1000 çiçeği ziyaret edip polenleme işini yıllardır en iyi yapan canlılar. Droneları böyle bir işe koymak ne kadar ekonomik ve faydalı olabilir. Bilim adamları bu alanda ileri ki çalışmalarında fare ve sinek türü dronelar üreterek de bu alanda farklı işler yapmayı düşünüyorlar.
Robot endüstrisi bu gidişle hayvanlar alemine de el atacak gibi görünüyor acaba ilerleyen yıllarda sokaklarda robot kedi ve köpekler görecek miyiz?
Kaynak; Popular Science