Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiPLC Programlama Dilleri ve Sistemleri

PLC Programlama Dilleri ve Sistemleri

Endüstrimizde durmadan gelişen PLC’ler artık yavaş yavaş yerlerini IPC’lere (endüstriyel bilgisayar) bırakıyor, ama önümüzdeki 50 yıl daha kesinlikle kullanılacaktır kanaatindeyim. Bu cihazlar birkaç farklı dillerde programlanabiliyor, temel olarak 2 dili inceliyoruz.

 PLC Programlama Dilleri:

1- ST (Stacked Tex): C dili gibi bir PLC programlama yazım dilidir.

Bilgisayarcılar, programcılar bu dili severler ve hep Ladder kullananlarla siz program yazmıyorsunuz çiziyorsunuz diye dalga geçerler. :) Temel olarak yazarak programlama (şu şuysa, buda böyle olmuşsa, bu çıkışı 1 yap) gibi ama İngilizce işte. (uzatmıyorum araştırabilirsiniz)

ST de çok kolay yaptığınız bazı şeyler Ladder de zor olabilir ve aynı şekilde Ladder de çok kolay yaptığınız bazı şeylerde ST de çok zor olabilir. O yüzden iki dili de iyi bilen bir programcı gerektiğinde aynı program içerisinde bir ST bir Ladder ile devam edip hünerlerini sergiler ve sağlam programcı odur. (bence)

Stacked Tex

2- Ladder (Elektrikçi Dili J)

Genel olarak programcıların alaylılarının tercih ettiği bir dil, dediğim gibi kolaylık ve zorlukları var o yüzden bilmek her zaman avantaj, ST de yazıyor bu böyleyse böyle olsun diyorduk. Bunda da çiziyoruz, kontakları, bobinleri, zamanlayıcıları vs çizerek programlıyoruz.

Elektrikçi Dili ladder

1- Programlama tabanlı; Sistemdeki hafıza alanları programlayan kişi tarafından belirlenir, en yaygın olarak kullanılan ve güncel sistem budur.

Değişkenlerin adını yazıp, hafıza tipini seçtiğimiz, HMI (Operatör panel) de kullanacaksak orada ki değişkenlerde de görünmesi için seçimi yapabiliriz.

Retain (hafızada tut) tikini işaretleyip elektrik tekrar geldiğinde değerini hafızada tutmasını sağlarız. Vs

Öğrenecekseniz bu tarz da öğrenin adresleme tabanlı artık tarih oluyor arkadaşlar. Bunlar çok geniş makale konuları ben sadece başlıkları açıklıyorum şuanda sizlere kafanızda simülasyonunu yapabilin diye.

programlama tabanlı

2- Adresleme tabanlı; Sistemdeki hafıza alanları zaten programlanmış sabittir, programlayıcı seçip adresleme yaparak (bu hafıza alanını bu iş kullanacağım diyerek) çalışma yaptığı sistemdir.

Adresleme tabanlı

Burada gördüğünüz gibi fabrikasyon olarak bana hafıza alanları verilmiş, kalıcı alan (Latch Area) yazan yerdeki tikleri işaretleyerek istersem o alanların elektrik kesinde değeri hafızada tumasını sağlayabilirim.

Veya Timer (zamanlayıcı) kullanırken T0 ile T3999 arasındaki zamanlayıcılar 100 ms sayıyormuş, bunun seçimi ben yapamıyorum fabrikasyon öyle programlanmış.

Ama Programlama tabanlı sistemlerde zamanlayıcıyı seçecektim ve ms, s, saat istediğim zaman birimini seçip çözünürlüğü belirlemiş olacaktım.

Bu şu anda benim kullandığım sistem ama alışılmışlığım dan dolayı kullanıyorum mantıklı olan ve öğrenmeniz gereken programlama tabanlı sistemler, adresleme tabanlılar artık müzelik oldular diyebilirim.

Not: Hafıza alanlarını bilmiyorsanız internetten biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim, çok geniş makale konusu olacağı için şimdi sizlerle paylaşamıyorum ama vakit bulduğum zaman yazacağım.

Faydalı olabildiysem ne mutlu, bir sonraki makalede görüşmek üzere.

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?