Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiPLC Nedir Neden İhtiyaç Duyulur

PLC Nedir Neden İhtiyaç Duyulur

“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.” Aslında bu söz sizlere düşünce ve bilgilerimi aktarırken güzel bir giriş cümlesi oldu. İnsanlık tarihine bakacak olursak sürekli bir değişim ve gelişim içindedir. Merak araştırmayı, araştırma bilgiyi, bilgi ise bizi hedefe taşır. Sizlere bu yazımda birçok seri ve kaliteli üretim için zorunlu hale gelmiş olan PLC’yi (Programmable Logic Controller) anlatacağım.

İlk zamanlarda ki zihniyet ”ben üreteyim de zaman önemli değil” iken artık ”ben daha çok ve daha kaliteli üretmeliyim” düşüncesini almıştır. Yavaş ve manuel olan sistemler otomatikleştirilmiş, insan gücüne duyulan talep azaltılmış ve otomasyon sistemleri hızla sektördeki yerlerini almıştır.

PLC Nedir, Nasıl Çalışır

PLC, endüstrinin birçok dalında kullanılan ve rekabetin üst seviyelerde olmasından dolayı kumanda ve otomasyon sistemlerinde kullanımı mecburiyet halini almış cihazlardır. İçinde bulunan kısımlar sayesinde programlanıp, verilen komutlar dahilinde istenilen işe odaklı çok hızlı bir biçimde çalışırlar. Çalışma sistemini basit bir olayla anlatacak olursam eğer buna trafik lambalarını örnek verebilirim. Yeşil yan, 20 saniye bekle, yeşil sön, sarı yan, 5 saniye bekle, sarı sön, kırmızı yan, 40 saniye bekle, kırmızı sön. Programı baştan başlat. Elektriği kesene kadar programı sürdür.

PLC’ler 4 bölümden oluşmuştur;

  1. Merkezi İşlem Ünitesi
  2. Bellek Ünitesi
  3. Giriş Ünitesi
  4. Çıkış Ünitesi

plc Merkezi İşlem Ünitesi
Merkezi İşlem Ünitesi: PLC’nin çalışmasını düzenleyen, bütün aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren, zamanlama, sayma gibi görevleri üstlenen en önemli kısımdır.

Bellek Ünitesi: PLC’nin hafızası konumundadır. İçindeki verileri Merkezi İşlem Ünitesi’ne gönderir.

Giriş Ünitesi: Kumanda edilen sistemle ilgili algılama elemanlarından gelen analog işaretleri PLC’nin anlayacağı lojik gerilim seviyelerine dönüştüren ünitedir.

Çıkış Ünitesi: Cihazda hesaplanan çıkış noktalarına ilişkin lojik gerilim voltajını, kontrol edilen sistemdeki kontaktör, röle, selenoid gibi kumanda elemanlarını sürmeye uygun elektriksel işaretlere dönüştüren ünitedir.

plc nerelerde kullanılır

PLC’leri kullanım alanları bakımından bölümlere ayırırsak eğer:

Sıra Kontrol: PLC’nin en çok kullanılan özelliğidir. Bu özellik paketlemeden başlayarak asansör endüstrilerinde bile kullanılmaktadır.

Hareket Kontrol: Adımları takip eden sonsuz makinelerde örneğin; kauçuk, film ve kartezyen robot endüstrilerinde kullanılır.

Süreç Denetimi: Makineler çalışır durumda olduğunda makinelerin hızını, ağırlıklarını, debisini, basıncını ve sıcaklığını kontrol eder.

Veri Yönetimi: Burada çoğu PLC’ler zaman gibi kavramlarla değil, sensör kavramıyla çalışır. Örneğin; aydınlatma, havalandırma , çimento, tekstil, robot vb. sanayilerde kullanılır. Saygılarımla…

Erkut Özbaş
Erkut Özbaş
Merhaba... Ben Erkut Özbaş. Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezunum. Özel bir şirkette AR-GE mühendisiyim. Çeşitli önemli projelerde (TOGG - araç iç dizayn çalışması, BMC - Tulga projesi, MPT 55 Milli Piyade Tüfeği tasarım ve prototip çalışması, Mercedes - Far montaj çalışması, Türk Traktör - Çamurluk, Gösterge Paneli v.b.) etkin şekilde görev almış ve almaya devam eden, bunların yanında da bilgi-birikimini paylaşmayı çokça seven insanım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?