Ana SayfaMakine MühendisliğiPlanet Dişli Oranı Hesaplaması

Planet Dişli Oranı Hesaplaması

Planet dişlilerin hesaplanması aslında o kadar da karmaşık değildir. Kolaylık sağlamak için, R, S ve P’yi dişlilerdeki diş sayısı olarak belirtelim.

  • R Halka dişli içindeki diş sayısı,
  • S Güneşli (orta) dişlinin diş sayısı,
  • P Gezegen dişlilerin diş sayısı.

Planet dişlinin çalışması için ilk kısıt tüm dişlerin aynı aralık veya diş boşluğuna sahip olmasıdır. İkinci kısıt ise R = 2 x P + S ifadesi olmaktadır.

planet dişliYani, halka dişlideki diş sayısı, orta güneş dişlideki diş sayısı ve gezegen dişlilerindeki diş sayısının iki katının toplamına eşittir. Yukarıdaki üniteye göre hesaplarsak 30 = 2 × 9 + 12 olur.

Aşağıdaki şekil gibi dişsiz olarak hayal edersek sistemi daha kolay görebiliriz. Güneş dişlisinin çapı (S) ve ayrıca iki gezegen (P) dişlisinin çapları toplamının halka dişlisi boyutuna eşit olduğunu görebilirsiniz.

planetary gear

Bir planet dişlide dişli oranı için:
Tr: Halka (ring) dişlinin dönüşleri,
Ts: Güneş (sun) dişlisinin dönüşleri,
Ty: Gezegen dişli taşıyıcısının dönüşleri (aşağıdaki fotoğraftaki Y şeklindeki kısım),
R: Halka (ring) dişlisinin diş sayısı,
S: Güneş dişlinin diş sayısı,
P: Gezegen dişlinin diş sayısı.
Dönüş oranları aşağıdaki gibi olmaktadır:
(R + S) × Ty = R × Tr + Ts × S

gezegen dişliÖrnek:

Genellikle bir planet dişli için dişlilerden biri daima sabit tutulur. Örneğin, halka dişliyi sabit bir konumda tutarsak, Tr her zaman sıfır olacaktır. Dolayısıyla bu terimleri yukarıdaki formülden kaldırdığımızda şu şekilde hesap yapmamız gerekecektir:
(R + S) × Ty = Ts * S

DİŞ SAYISI ve PLANETLER ÜZERİNDEKİ KISITLAMALAR

Eşit aralıklarla yerleştirilmesini istiyorsunuz ama hepsinin dişlerine göre aynı evrede olmasına gerek yoksa o zaman halka dişlinin dişleri ve güneş dişlisinin dişlerinin toplamı gezegenlerin sayısıyla bölünebilir olmalıdır. Yani: (R + S) gezegenlerin sayısına eşit olarak bölünür.

Bununla birlikte, gezegen dişlilerini eşit olmayan bir yere yerleştirmek istiyorsanız bu kısıtlama geçerli değildir. Bununla birlikte, güneş dişlisi etrafındaki gezegen dişlileri arasındaki açı hala aşağıdaki ifade ile sınırlandırılmalıdır:

Açı = 360 x N / (R+S)

Burada N bir tam sayıdır. Yani, gezegen dişlileri arasındaki açı 360 / (R + S) ‘nin katlarıdır.

Kaynak: woodgears.ca

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?