Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiPiklab: PIC Mikrodenetleyiciler için Entegre Geliştirme Ortamı

Piklab: PIC Mikrodenetleyiciler için Entegre Geliştirme Ortamı

Piklab Microchip PIC, Dijital Sinyal İşlemcileri IC (dsPIC) ve diğer mikrodenetleyiciler (MCU) üzerinde gerçekleştirilen uygulamalar için açık kaynak kodlu bir tümleşik geliştirme ortamı (IDE) sunmaktadır. Yalnızca Linux ve Windows üzerinden Qt ile derlenebilir olarak çalışmaktadır. Bir çapraz platform framework’u olan Qt, grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI olmayan) programların geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.

Genel kamu lisansı sürümüne (GNU GPL v2) sahip Piklab, farklı toolchains (birbirleriyle uyumlu çalışan bir dizi yazılım uygulamalarına) erişim sağlayarak bizlere tam bir geliştirme ortamı yaratıyor. Piklab, Windows ve Linux tüm sürümleri ile tam uyumlu olsa da, yalnızca 0.16.0 sürümü K-Masaüstü Ortamı 3 (KDE3) ve KDE4 ile uyumludur.

KDE veya K Masaüstü Ortamı: Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır.

Piklab

Neden Tercih Etmeliyim?

Rakipleri ile kıyaslandığında her aracı belirli bazı üstün özelliklere sahiptir. Öne çıkan özelliklerden bazıları aşağıdaki gibidir:

Piklab Kıyaslama

  1. Tam bir geliştirme süreci için düzenleme ve kaynak derlemesi araçları sunar. Hata ayıklama ve cihaz programlamaya imkan sağlar.
  2. Birkaç çeşit compiler (derleyiciler), assembler araçları ve gpsim Simulator‘ü ile bütünleşiktir.
  3. En yaygın programcıları, ICD2 debugger ve çeşitli türlerdeki bootloader‘ları destekler. Ayrıca PIC18F mikrodenetleyicileri ve PIC24C EPROM’ları ile çoğu cihazlar için bazı direkt programcıları destekler.

Piklab Diğer Avantajları Nedir?

Piklab, diğer IDE’lerin sahip olabileceği mevcut özelliklerinin yanı sıra bazı başka avantajları da bulunmaktadır.

PICLAB 2

Komut satırı aracı (Command-line tool): Piklab, kullanıcı arayüzü için konsol sağlayan bir komut satırı aracı bulundurur.

Hex Dosyalarının geçerliliğini kontrol eder: Bu araç, Intel Corporation tarafından tanımlanan INHEX- Standardına uygun olup olmadığını teyit etmek için hex dosyalarının geçerliliğini denetler, konsola bilgi döndürür, dosyaları temizler ve hataları giderir. Ayrıca iki hex dosyasını kıyaslar.

gputils Destekler: Gplink, gpasm ve gplib içeren Microchip PIC mikrodenetleyicileri için bir araç topluluğudur. Gpasm kullanarak doğrudan Assembly dilinden hex dosyasına çevrilmesini sağlar.

Piklab 5
Hex Dosyası Düzenleyici – hex file editor

Seçili hafızayı silme: Piklab birden çok işlevi yerine getirir. Okuyabilir, doğrulayabilir ve tüm aygıtı silebilir veya dilerseniz yalnızca seçili bellek aralığını siler.

Kolay Hata Ayıklama (debugging) ve Simülasyon: Piklab, PIC entegrelerinin kolay ve daha hızlı simülasyonunu sağlar ve ayrıca 3 kontrol seçeneği ile kolay hata ayıklama olanağı verir: gpsim simulasyon araçlarını kullanarak grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI), uzaktan kontrol işlem ve komut satırı arayüzü (CLI) içerir.

Piklab 5
Register view
Piklab Source code editor
Kaynak Kod Düzenlemesi
Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?