Ana SayfaMühendis MaaşlarıPetrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Maaşları

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Maaşları

Bu yazımızda sizlere petrol ve doğal gaz mühendisliği maaşları hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle petrol ve doğal gaz mühendisliği nedir; petrol, doğal gaz, buhar, su, kömür gazı gibi doğal kaynakların çeşitli yollarla bulunup çıkarılması, işlenmesi ve yan ürünlerinin üretilmesi, elde edilen çeşitli ürünlerin nakliyesi, depolanması ve pazarlanması alanlarında çalışan bir mühendislik koludur. Petrol ve doğal gaz mühendisleri, cevherin çıkarılacağı bölgenin tespitini yapar ve sondaj aşamasında kullanılacak araçları saptar. Sondaj faaliyetlerinin her aşamasını denetler.

Türkiye Petrol Rafinerileri Haritası

Kimyasal yöntemler ve ısıl yöntemlerini kullanarak üretimi yapar. Ortaya çıkarılan ürünlerin güvenli bir şekilde depolanmasını ve nakledilmesini denetler. Ülkemizde henüz çok yaygın bir bölüm olmayan petrol ve doğal gaz mühendisliği bölümünün içeriği ilk iki yılda genel olarak fizik, kimya ve matematik gibi temel sayısal derslerden oluşmakla birlikte 4 yıllık lisans eğitiminin son iki yılında petrol jeoloji ilkeleri, petrol ekonomisi, doğal gaz mühendisliği gibi mesleki alan derslerinde yoğunlaşmaktadır. Lisans programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler petrol ve doğal gaz mühendisi unvanı alarak mezun olurlar.

petrol ve doğalgaz mühendisliği maaşları 2015

Peki petrol ve doğal gaz mühendisliği maaşları ne kadardır? Petrol ve doğal gaz mühendisleri çalışma sürelerinde genelde sahada emek verirler. Maden mühendisleri, jeoloji mühendisleri, teknikerler ve işçilerle sürekli bir iletişim içindedirler.  Genelde açık havada sondaj makinalarının kurulumu ve denetlenmesi, çeşitli boruların döşenmesi vb. işleri yürütürler.  İş imkanlarına gelecek olursak öncelikle petrol rafinerilerinin çok az olmasından dolayı  petrol ve doğal gaz mühendisleri için ülkemizde çalışma alanları ve iş imkanları oldukça kısıtlıdır.

Petrol Mühendisliği‎ Maaşları

Petrol rezervlerini arama çalışmalarının maliyetinin oldukça yüksek oluşundan dolayı da bu alanda yeni çalışmalar yapılmamaktadır ne yazık ki. Ancak ülkemizde bu bölümün yaygın olmayışı ve fazla eleman yetişmiyor olması da mezunların iş bulmasını bir nebze kolaylaştırmaktadır. Mezunlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve bağlı şirketlerde, Maden Tetkik Arama, Devlet Su İşleri, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, BOTAŞ ve yurt dışı şirketlerde iş imkanları bulabilmektedirler.

Türkiye’de çalışmaya başlayan bir yeni mezun için petrol ve doğal gaz mühendisliği maaşları 3500 TL ile 7600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Yurt Dışında ise iş imkanları ve maaş olanakları çok daha fazla olmakta.

Bu yazımda petrol ve doğal gaz mühendisliği maaşları hakkında sizlere araştırdığım bilgileri aktardım. Diğer mühendislik maaşları için tıklayınız. Bu yazı sadece bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Lütfen meslek seçerken en son tercihiniz maaş durumu olsun. Çünkü eğer mesleğinizi sevmez iseniz çalışma hayatınızı zehir edebilirsiniz. Meslek seçerken sevdiğiniz mesleği, zevk aldığınız mesleği seçiniz.

Sevil Kutlu
Sevil Kutlu
Merhabalar ben Sevil Kutlu. Mühendis Beyinler'de sizlere bilgilerimi ve tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster

Mühendis Maaşları

Yeni Yazılar