Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Panasonic şirketinin geliştirmiş olduğu fotosentez sisteminden bahsetmek istiyorum.
Bir kaç yıl önce şirket tarafından yapılan açıklamaya göre rekor düzeyde bir verimlilikle karbondioksit’i (CO2) temiz organik maddelere dönüştürebilen basit ve anlaşılır bir süreç geliştirilmiş. Bu gelişme, termik santralleri gibi elektrik üreten santrallerden oluşan kirliliği yakalayan ve bu kirliliği zararsız bir hâle dönüştüren hatta yararlı hâle getiren kompakt bir yol.
Panasonic şirketi, yıllardır suyu oksijen ve hidrojene ayırmak amacıyla güneş ışığı kullanan yapay fotosentez sistemleri üzerine bir dizi çalışmalar yürütüyordu. Bunların arasında bir yapay sistem gerçek yapraklardan on kat daha verimli fotosentez yapabiliyor.Ayrıca sistem ucuz ve güvenilir.
Geliştirilen yapay fotosentez sistemi, suyu sadece atomik bileşenlerine ayırmakla kalmayıp çıkan hidrojeni karbondioksit’i (CO2) formik asit’e (HCO2H) dönüştürmede de kullanabilen yeni bir düşünceye sahip.Bu formik asit ise kimya sanayisinde boya ve parfüm yapımında kullanılabiliniyor. Böylece karbondioksit’i formik asite dönüştürerek hem santrallerden çıkan kirlilik azaltılıyor hem de ortaya çıkan ürün ticari olarak kullanılabiliyor.
Bu teknoloji bir su konteynırı içindeki nitrit yarı iletken üzerine ışığın düşürülmesi olayına dayanıyor. Burada nitrit yarı iletken foto elektrot olarak davranmakta ve suyu hidrojen ve oksijene ayrıştırmakta. Bir metal katalizör ile verim yükseltilip, elektronlar karbondioksit’i indirgemek için yeterli enerji ile uyarılıyorlar ve böylece formik asit oluşuyor.Kimyasal olarak oldukça basit bir tepkime
Bu çözüm önceki girişimlerden oldukça basit. Geçmiş sistemler karmaşık organik bileşenlere dayalı ve çoklu faz süreçler içerdiğinden zorlu sistemlerdi. Bu yeni geliştirilen teknoloji, önceki yapay fotosentez sistemlerinden çok daha verimli olmasına rağmen %20 civarında bir verimliliğe sahip. Ancak ucuz, basit ve yan ürün sunması açısından bu verimlilik daha önemli hale gelmektedir.
Bu yeni sistemin en önemli getirisi ölçeklenebilir olmasıdır. Hem doğrudan güneş ışığı hem de odaklanan ışık ile çalışabiliyor olması reaksiyon-ürün miktarının tamamen ışık gücüyle doğru orantılı olmasını sağlıyor.
Araştırmacılar bu özellikleri yeni geliştirilen bu yapay fotosentez sisteminin elektrik santrallerinden açığa çıkan karbondioksit’in yakalanması ve dönüştürülmesinde kullanılabileceğini belirtiyorlar.Zaten sistemi önemli kılan olgu da tam olarak bu.Tüm dünya ülkeleri karbondioksit salınımını azaltmak için zirveler düzenleyip yapabileceklerini tartışıyor.İlerde karbondioksit salınımını azaltmak üzere fabrikalara yeni yaptırımlar, önlemler söz konusu olacak.Büyük şirketler bu konuda bilimsel araştırmaları ile konuyu desteklemek ayrıca ilerde bu geliştirilecek olan sistemlerin ticareti yapılacağından pazara hazır olmak amacıyla birbirleriyle yarışıyorlar.
Başka bir yazımda görüşmek üzere.