Ana SayfaMühendis MaaşlarıOtomotiv Mühendisliği Maaşları

Otomotiv Mühendisliği Maaşları

Otomotiv Sektörü günümüz küreselleşen teknoloji dünyasının en önemli lokomotif sektörlerinden sadece birisidir. Otomotiv mühendisi olmak demek, sadece otomobillerin mühendisliğini yapmak değil, tüm motorlu kara taşıtlarının; kamyon, tır, traktör, otobüs, minibüs, motosiklet gibi araçların da mühendisliğini yapmak anlamına gelmektedir. Yani kısaca; “otomotiv mühendisi” olmak, “otomobil mühendisi” olmakla aynı anlama gelmemektedir.

Otomotiv mühendisliği KPSS sınav tercihlerinde yer almaktadır. Fakat bugüne kadar kamu kurumlarında bu alanda bir mühendis alımı gerçekleşmemiştir. Makina Mühendisliğinin bir alt programı olarak kabul edilmektedir.

Otomotiv üretimi ülkemizde tamamıyla özel sektörün elinde olduğundan, Otomotiv Mühendisliği de yerini özel sektörde alarak belirlemiştir.

Otomotiv Sektöründe ki Otomotiv Mühendisleri üç ayrı bölümde görev alırlar.

  1. Ürün Mühendisleri,
  2. Ar-ge ( Araştırma ve Geliştirme) Mühendisleri
  3. Üretim Mühendisleri

Üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinin, Otomotiv Mühendisliği Bölümü olmasa da bu branşlaşma iş dünyasında zorunluluk ve ihtiyaç gereği kendiliğinden meydana gelmiştir.

Otomotiv Mühendisliği Maaşları özelOtomotiv Mühendisliği; Makine Mühendislerinin, Elektrik Mühendislerinin, Elektronik Mühendislerinin, Yazılım Mühendislerinin, Tasarım ve Endüstriyel Tasarım Mühendislerinin otomotiv sektöründe uzmanlaşmasıyla oluşur ve kendiliğinden uzmanlık alanı haline gelir. Sadece otomobiller için değil, motosiklet, kamyon, tır, traktör, otobüs ve minibüs üretimi de otomotiv sektörünün faaliyet alanı içerisinde olup otomotiv mühendislerinin görev alanı içindedir. Tüm bu araçların tasarlanması, monte ve / veya demonte edilerek üretilmesi, satış sonrası müşteriye hizmet – bakım – onarım servislerinin sağlanması her biri otomotiv sektörünün çalışma alanını dâhilindedir.

Günümüzde Otomotiv Mühendisliği Maaşları, 2000 TL ile 20000 TL arasında büyük değişkenlik gösterebilmektedir. Otomotiv Mühendisliği Maaşları, bu ciddi farklılığı, otomotiv mühendisi olan kişinin bireysel donanımlarına bağlı olabileceği gibi, görev aldığı şirketin özelliklerine, kapasitesine, gücüne, piyasadaki imajına göre de farklılık arz edebilir. Mesela; otomotiv mühendisinin mühendislik eğitimi, bildiği yabancı dillerin sayısı ve seviyesi, sosyal ilişkileri, iş deneyimi, beceri ve yeteneği, akademik kariyeri, fabrikada üretimde veya ofiste çalışması önemli olduğu gibi şirketin Türkiye ve Uluslararası platformdaki yeri, prestiji ve imajı, ihracat- ithalat durumu, üretim kapasitesi ve araç satış hedefleri gibi durumlarına göre de farklılık sergileyebilir.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.

51 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
51 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster

Mühendis Maaşları

Yeni Yazılar