Günümüzde alışverişimizi online yapıyoruz. Peki online alışveriş güvenli mi ? Ülkemizin neredeyse tamamının internet kullanıcısı olduğu göz önüne alındığında, bununla birlikte online alışveriş oranı çok fazla. Ancak en önemli neden kuşkusuz güvenlik konusundaki yersiz denilebilecek kaygılar. Zira bugün tüm alışveriş siteleri verilerin, güvenli şekilde iletilmesi ve depolanması işin gelişmiş teknolojiler kullanıyorlar. Bunun yanında sanal kartlar gerçekten akılcı bir çözüm sunuyorlar
Her ne kadar riski tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da. Online alışveriş sırasındaki güvenlik riski, bir restoranda kredi kartınızı tanımadığınız birisine verdiğinizde göze aldığınız riskten daha fazla değil.
Online Alışveriş Sırasında Satıcı İçin de Bazı Riskler Bulunuyor
Elektronik Ticarette Güvenlik konusunda pek üzerinde durulmayan nokta ise online satıcı yapan firmanın taşıdığı risk. Müşterinin satıcıya güvenmesinin yanında, satıcının da müşteriye güvenebilmesi gerekiyor. Bu noktada en önemli soru şu: Online alışveriş yapan ve ödeme bilgilerini veren kişi gerçekten bu bilgilerin sahibi olan kişi mi?
Bu riskin ortadan kalkabilmesi için müşterinin kimliğini ispatlaması gerekiyor. Alışveriş sırasında sadece güvenli veri aktarımını sağlayan SSL ‘e (Secure Socket Layer) oranla çok daha gelişmiş bir yöntem olan ve ödeme bilgilerinin anında onaylanmasını sağlayan SET (Secure Electronic Transacactions), satıcıya ödeme yapılmasını garanti altına alıyor; ancak müşterinin gerçekten belirttiği kişi olup olmadığı sorusu yine cevapsız kalıyor. Bu durumda satıcının daha sonra problemlerle karşılanması söz konusu olabiliyor.
İki kanallı Satış sancılar için iyi bir çözüm gibi görünüyor. Bu yöntemde satış, müşterinin cep telefonundan gönderilen bir kısa mesajla onaylanıyor. Böylece siparişin daha önceden bu hizmeti almak için cep telefonu numarası ve bir şifre ile kaydolmuş olan müşterinin kendisi tarafından verildiği anlaşılıyor. Müşterinin cep telefonu kimliğinin onaylanması için ikinci bir kanal görevi görüyor. Ancak çok yaygın olmakla birlikte, herkesin bir cep telefonuna sahip olmadığı düşünüldüğünde bu çözüm akılcı bir yöntem.
Buna karşılık, sene başında Almanya’da hukuksal olarak geçerli kılınan dijital imza, daha akılcı hır çöz üm olarak çıkıyor karşımıza. Dijital imza, kimliğin onaylanmasının yanında, internet üzerinden yapılan alışverişe hukuki bir geçerlilik de kazandıracağı için, satıcıların işlerini oldukça kolaylaştıracak.