Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dünya üzerindeki enerji ihtiyacı gün geçtikçe daha fazla önem arz etmektedir. Özellikle akıllı telefonların batarya sorunu hepimizin karşılaştığı büyük bir problem haline dönüştü.
Moskova’daki ulusal araştırma ve teknoloji enstitüsünde bulunan bilim adamları, bu enerji açığını kapatmak üzere nükleer pil adında yeni nesil bir sistem geliştirdi. Önceki yıllarda da adını duyduğumuz nükleer pil projesi ilk olarak 1970’lerde kullanıma açılmıştı. Asıl maddesinin stronsiyum olması aynı zamanda yüksek miktarda radyasyon yayması bazı kesimlerce çok fazla tepki aldı ve kullanımdan kaldırıldı. Rusya’nın geliştirdiği nükleer piller ise stronsiyumun aksine nikel-63 izotopu içerdiği için eski nesillere göre daha güvenli olduğu belirtiliyor. Tabi ki bir enerji sisteminin içerisinde nükleer kelimesinin geçmesi yıllar boyu insanların gözünde bir tehlike çanı uyandıracaktır. Durum bu şekilde olsa da enerjiye olan açlık ve nükleer pillerin en az 50 yıl kullanıma uygun olması, güven kelimesinin önüne geçecek gibi gözüküyor.
Son olarak nükleer pillerin temel yapı malzemesi olan nikel-63’ün; doğal ortamda az bulunuyor olması işleri zorlaştırmış gibi gözüküyor. Bilim adamları nikel-62 izotopunu nükleer santrallerde zenginleştirip kimyasal işlemden geçirdikten sonra nikel-63’e dönüştüre bilmesi bu sorunu ortadan kaldırıyor.
Kim bilir belki yakın zamanda iron man’in arc reactor’uyle gerçek hayatta karşılaşabiliriz.