Nobel ödülleri düşünürlerin, şairlerin bilim insanlarının kurumların barışa hizmet edenlerin ortaya koydukları eserlere, çalışmalara dayalı olarak yapılan oylamalar sonucunda almaya hak kazandıkları prestijli, evrensel niteliğe sahip olan ödüllerdir. Peki Nobelin asıl hikayesi nasıldır? tarihi neye dayanır ilk olarak hangi tarihte dağıtılmaya başlanmıştır.
Nobel ödülleri adını aldığı İsveç Stockholm doğumlu Alfred Bernhard Nobel in vasiyeti üzerine Dünya çapında kimya, fizik, tıp, edebiyat ve barışa hizmet edenlere yaptıkları çalışmalar doğrultusunda verilir. Ödüllerin kaynağı, ilk olarak Alfred bernhard Nobel in patlayıcı icatlarından elde ettiği muazzam serveti olmuştur. Nobel in vasiyetinde neden böyle bir isteğin yer aldığına dair sorulan sorulara genelde verilen cevap patlayıcı mucidi olarak yaptığı kötü şöhreti minimuma indirmek ve savaşlarda patlayıcılarının neden olduğu ölümlerden dolayı kendini vicdanen rahatlatma arzusu idi vasiyeti üzerine ilk Nobel ödülleri 10 Aralık 1901 de yapılan oylama sonrası verilmiştir başlangıçta fizik kimya tıp edebiyat ve barışa hizmet alanlarında verilen ödüllere 1969 senesin de iktisatta dahil edilmiştir
Nobel ödüllerini almaya hak kazanan bireylerin ve kurumların oylamasını Alfred Bernhard Nobel in kurucusu olduğu Nobel vakfı yapmaz bu oylamalar dallarına göre isveç ve Norveç de bulunan ilgili kurum, yönetim ve enstitü tarafından yapılır. Edebiyat, ekonomi ödülünü İsveç akademisi, fizik kimya ödüllerini İsveç bilimler akademisi, tıp ödüllerini Karolinska kraliyet tıp cerrahi enstitüsü, barış ödülü ise Norveç parlamentosun İsveç akademi içerisinden seçtiği beş kişi tarafından verilir. Ödül bir diploma madalya ve geçmişten günümüze değişen belirli düzeyde para miktarı içerir.
Nobel ödülleri ilk dağıtımından günümüze dek toplamda 826 sefer belirtilen dallarda hak edenlere verilmiştir sadece 2. Dünya savaşı sırasında ödüllerin dağıtımına iki yıl ara verilmiştir. Onun dışında günümüze dek her sene oylama sonucu ödüllerin dağıtımına devam edilmektedir. Nobel ödülünü alan kurumlar arasında Kızılhaç komitesi 3 defa ödülü almaya hak kazanarak ilk sırada ki yerini günümüzde de kurumaktadır 1903 ve 1911 yılları arasında kimya dalında Nobel ödülünü alan Marie Curie de birey olarak bu anlamda ilki gerçekleştirmiş olup tarihteki yerini almıştır.