Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiNesnelerin İnterneti (IoT) Nedir

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir

Internet Of Things (nesnelerin interneti) olarak da bilenen sistem ilk olarak 1999’da Kevin Ashton tarafından yaptığı bir sunum esnasında duyulmuştur. Peki nedir bu nesnelerin interneti? Tek bir cümlede tanımlarsak; Belirli bir haberleşme protokolü ile cihazların birbirleriyle haberleşmesi, veri paylaşması işlemleri gerçekleştirilen bir ağ-cihaz sistemidir. 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’nde 15 akademisyenin kahve makinesinin görüntüsünü dakikada üç kez bilgisayar ekranlarına gönderen sistemi, çevrim içi ve gerçek zamanlı olması dolayısıyla ilk nesnelerin interneti uygulaması olarak kabul edilir.

IoT Kullanım Alanları nelerdir

Ülkemizde de IOT (Internet Of Things) sistem uygulamaları mevcuttur. Reengen firmasının enerji alanındaki, Vestelin giyilebilir teknoloji alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Endüstriyel alanda da Endüstri 4.0 ile birlikte IOT sistemlerden büyük oranda faydalanılmaktadır. Endüstride IOT sistemler genellikle;

  • Üretimin otomatik takibi
  • Ürün bilgileri, sağlam-fire-hurda üretim miktarları
  • Verimlilik takibi
  • Makinelerin periyodik bakımların otomatik takibi

amaçları için kullanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz: IoT Kullanım Alanları

IoT (nesnelerin interneti), aklınıza gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olmasıdır. Günümüzdeki her elektronik cihaz artık akıllı olmaya başladığı için artık bu cihazlar da birbirleriyle iletişim edebilir duruma gelmiştir. IoT konusunda birçok fikir ve teknoloji günümüzde geliştirilmekte ve bir kısmı kullanılmakta. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) ilk olarak Kevin Ashton tarafından 1999 yılında kullanılmıştır. Günümüz teknolojilerinden olan Nesnelerin İnterneti hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Bunun nedeni de çevremizdeki akıllı cihazların sayısının ve işlevlerinin hızla artması ile ilgili olabilir.

Nesnelerin İnterneti

Peki nedir bu Nesnelerin İnterneti?

Akla gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla etkileşim halinde olarak veri paylaşması durumudur. Tarım, ulaşım, enerji, spor, günlük yaşantı vb birçok alanda kullanılan bu teknoloji insanların yaşantısını kolaylaştırmayı benimsiyor. Sabah uyandığınızda tek tuşla kahvenizin yapılmasından tutun otobüsün nerede olduğunu, ne zaman durağa geleceğini gösteren cihazlara kadar birçok örnek gösterebilirim. Olumlu yanlarından bahsetmişken olumsuz yanlarına da değinmek isterim. Bu kadar cihaz birbirine bağlıyken bu verilerin depolanması ve güvenliği nasıl olacak? Herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Bunların en başında ise “Akıllı Ev” ve “Akıllı Şehir” gelmekte. Ev içerisinde çalışan elektronik cihazlar artık doğrudan kablosuz ağa bağlanabilir duruma gelmiştir. Bu sayede akıllı ev sistemlerinde, ev aletleri daha kolay kontrol edilebilir duruma gelmiştir. Başlangıçta manuel olarak kontrol edilmelerine karşın teknolojinin gelişmesiyle artık elektronik cihazlar birbirleriyle de konuşarak otomatik kontrol de sağlanmış oldu.

Tarımda IoT

Artık siz arabanızla evinize varmadan arabanızla evinizdeki ısıtma sistemi birbiriyle haberleşerek siz daha evinize varmadan eviniz ısınmış olacak. Ya da sabah alarmınız çaldığında mutfaktaki kahve makineniz kahvenizi siz mutfağa gidene kadar hazırlamış olacak. IoT’yi güzel kılan da işte bu.

iot-nedir

Son kullanıcıya da hitap ettiği için büyük rahatlık sağlamakla kalmayıp, kişilerin isteği doğrultusunda yeniden şekillendirilebiliyor. Ama bu teknolojinin sadece son kullanıcıya hitap ettiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Büyük reklam firmaları ve istatistik kurumları da IoT’deki gelişmeleri yakından takip ediyor. IoT sayesinde bir şehirde hangi bölgenin en yoğun olduğu, insanların hangi bölgede daha fazla vakit geçirdiği, bir AVM’de bir insanın ortalama ne kadar vakit geçirdiği verileri otomatik olarak toplanıp analiz edilebilir duruma geldi. Bu sayede bir istatistik kurumu artık anket yapmadan daha büyük kitleler hakkında herhangi bir istatistik bilgiye daha kolay elde edebiliyor.

Birkaç sene içerisinde IoT teknolojisi dünyaya egemen olacak. Hali hazırda Intel ve Cisco gibi şirketler bu teknoloji için çalışmakta ve diğer şirketleri de teşvik etmekte. Akıllı şehirler için Avrupa’da akıllı şehirler bile belirlenmeye başladı. IoT ileride gündelik hayatta kullandığımız cep telefonumuz gibi vazgeçilmez olacak. Bekleyip görelim.

Nesnelerin İnternetinin Kullanıldığı Yerler

  • Smart Things: Akıllı ev sistemleri için en fazla tercih edilen ürünlerden biridir. Isıtma, elektrik gibi birçok sistemde kullanılır.
  • Hapifork: adındaki Akıllı Çatal, yiyecek hızlı ya da fazla yendiğinde sizi uyarmaktadır.
  • Nest: Ev/ofis sıcaklıklarının dışarıdan kontrol edilmesini sağlar.
  • Micoach Akıllı Top: Atılan kaç penaltının gol olduğunu, kaç kilometre hız ile vurulduğunu gösterir.
  • Dropcam: Eve kurulan kameralarla telefon ya da bilgisayar üzerinden evi izleme imkanı sağlar.
  • Petnet Akıllı Evcil Hayvan Besleyici: Mama stoğunun kontrolü ve bittiğinde sipariş verilmesi gibi birçok kolaylık sağlar.
  • August Akıllı Kilit: Anahtar olmadan bu kilit sayesinde otomotik olarak giriş ve çıkış yapılabilmesini sağlar.
  • Edyn: Toprağa ne ekilmesi, nasıl ekilmesi ve toprağın hangi aralıklarla sulanması gerektiği durumlarında önerilerde bulunur.
Ateş Can
Ateş Can
Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Şu anda İstanbul'da bir bilişim şirketinde çalışıyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?