Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiNedir Bu Yapay Zeka? İyi midir, Kötü Müdür?

Nedir Bu Yapay Zeka? İyi midir, Kötü Müdür?

Yapay zeka son zamanlarda hayatımıza hızlıca giren ve ciddi manada tartışmalara sebep olan teknolojik bir ilerlemedir. Adından da anlaşılacağı gibi insan gibi düşünen, insan gibi davranış sergileyebilen, öğrenebilen teknolojik makineler ve cihazlardır. Bu makineler çeşitli bilgisayar yazılımları ile oluşturularak çalıştırılmaktadır. Bu yazılımlara yüklenen özellikler insan esas alınarak, insana benzetilerek tasarlanmaktadır. Yani kısaca makineleri insanlaştırma çabası da diyebiliriz.

yapay zeka mühendisliği dersleri

Teknolojinin ilerlemesi ve makinelerin icadından sonra bilim insanlarının aklına “Acaba makineler de düşünebilir mi?” sorusu gelmiş, akıllı sistemlerin ve yapay zekanın temelleri böylece atılmaya başlanmıştır. Hızla ilerleyen teknolojiden sonra bu sorunun günümüzdeki cevabı şu şekilde olmaya başladı: “Neden Olmasın”. Bunu neye dayanarak söyleyebiliriz? Örneğin yapay zeka ile üretilen bir satranç oyununda insanlar birkaç adım sonrasını düşünürken, yapay zeka çok daha fazla olasılığı hesaplayabiliyor, rakibinin hamlelerinden ders çıkarıp öğrenebiliyor ve rakibine hiçbir şans bırakmıyor.

yapay zeka mühendisliği maaşları

Günümüzde hayatımıza hızlı bir giriş yapan yapay zeka, her geçen gün kendisine farklı sektörlerde yer buluyor. Akıllı ev sistemleri, güvenlik sistemleri, akıllı sistemler, robotlar, cep telefonları, bilgisayarlar ve arabalar gibi birçok alanda kullanılmaya başlanan yapay zeka, artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmaya başladı. Üniversitelerde bununla ilgili yapay zeka mühendisliği bölümleri açılmaya başlandı. Yakın gelecekte yapay zeka uzmanlığının çok ileri seviyelere ulaşacağı ve yaşamımızın tüm noktalarında etkin olarak kullanılacağı düşünülüyor.

Şu an gelinen süreçte yapay zeka ile oluşturulan platformlarla birçok konu hakkında sohbet edilebiliyor ve sorulan soruların anında cevapları alınabiliyor. İstenildiği şekilde Görseller ve videolar oluşturulabiliyor, uzun sürecek araştırmalar çok kısa bir zamanda tamamlanabiliyor. Sesli komutlarla veya otomatik verilen komutlarla insanlar, içi rahat bir şekilde birçok işini bu tür cihazlara yaptırabiliyor ve konfor alanını genişletebiliyor. Sensörler ve yapay zeka ile donatılan araçlar ile kaza riskleri minimuma indirilip çok daha güvenli sürüş gerçekleştirilebiliyor. Yine yapay zeka ile donatılan dronlarla görüntü alma, kargo taşıma ve zirai ilaçlama alanlarında büyük bir kolaylık sağlanabiliyor. Hastanelerde hastalık teşhisleri daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

yapay zeka ve bulanık mantık nedir

Gördüğümüz kadarıyla yapay zeka, birçok alanda insan hayatını kolaylaştırıyor ve yüksek bir konfor alanı vaat ediyor. Ama bütün bu güzel gelişmelerin yanında bunun tam aksi de mümkün ve aksini düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Yapay zekanın kötü ve tehlikeli olduğu savını savunan ve yapay zekaya karşı olan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Kısmen haklı da sayılırlar. Ama kısmen!

Bilimle, robotikle ve yazılımlarla hayli haşır neşir olan biri olarak ben yapay zeka veya bilimin değil insanların kötü olduğu düşüncesindeyim. Örneğin yapay zekayı, tanınan şahsiyetlerin sesini ve görüntüsünü işleyip insanları dolandırmak için kullanmak yapay zekanın değil cahil ve kötü insanların hatasıdır. Yapay zeka ile donatılan bir dronu, savaş amaçlı veya insanlara suikast amacıyla kullanmak, sivil insanların üzerine bomba yağdırmak yapay zekanın değil insanlığını yitirmiş kötü şahsiyetlerin suçudur. Yapay zeka ile oluşturulan bir yazılımı insanların şifrelerini, kişisel bilgilerini vs. çalmak için kullanmak yine kötü ve art niyetli insanların hatasıdır yapay zekanın değil. Bu örneklere benzer birçok farklı örnek verilebilir.

Yapay Zeka iyi mi Kötü mü?

Yapay zeka öğrenebilen ve kendini geliştiren bir sistemdir. İlerde insan yeteneklerinin çok üstüne çıkma olasılığı vardır tabi. Ama bunları sınırlandırmak, iyiye kullanmak ve doğru yönlendirmek tamamen insanın elindedir. İnsanlığa faydalı birçok teknolojik makinenin kumandasının insanın elinde olduğu gibi; yapay zeka, atom bombası, nükleer & kimyasal bomba, savaş uçakları vb. teknolojik tüm cihazların kumandası da yine insanın elindedir. Kısaca İnsan iyiyse her şey iyidir, güzeldir. İnsan kötüyse her şey kötüdür.

yapay zeka nedir

Daha önce birçok ülke teknolojide, bilimde, sanayide gelişirken, toplumumuz belli amaçlarla uydurulan engellemeler ile gelişen ülkeler karşısında geri bırakıldı. Bugün ise yine aynı yaygaralar ile, “akıllı sistemler kötüdür”, “yapay zeka tehlikelidir” denilerek insanlarımız, dünyada gelişmekte olan yeniliklerden geri bırakılmak isteniyor. Sormak lazım bu şekilde yaygara koparıp TV’lerde şov yapan bilim adamlarına; yapay zeka tehlikeliyse bu tehlikeyi bertaraf etmek için ne yaptınız? Nerde yerli akıllı sistemleriniz? Hangi icatları yapıp dış ülkelere bağımlılığı bitirmeye çalıştınız? İnsanları bilinçlendirmek için hangi adımları attınız?

İnsanlarımızı; teknolojiden, bilimden, akıllı sistemlerden, yapay zekadan korkmamaya; aksine bunları içselleştirmeye, öğrenmeye, öğretmeye ve geliştirmeye davet ediyorum. Bilim ve teknoloji çok hızlı gelişiyor ve çağın gerisinde kalmamak için bizim de kendimizi her platformda geliştirmemiz gerekiyor.

Sevgilerle…

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?