Teknolojideki inanılmaz hızlı gelişimler sayesinde hayatımıza giren nanoteknoloji mühendisliğinin mucizevi bir buluş olduğunu biliyoruz ancak hakkında çok fazla fikir sahibi değiliz. Bir de şimdi nanomühendislik adında bir bölüm açıldığını görüyoruz. Bu bölümden mezun olanlar ne iş yaparlar, işlerinin kapsamı nedir, nanomühendislik ne işe yarar gibi sorulara cevap bulmak istiyorsanız detaylar yazımızda.
Nanoteknoloji Nedir
Öncelikle nanoteknolojiyi açıklamak gerekir. Nanoteknoloji maddenin en küçük birimleri üzerine yoğunlaşarak çalışan bir bilim dalıdır. Metrenin milyarda biri kadar küçük parçacıkların kontrol edilebilmesini sağlayan nanoteknoloji sayesinde görünmez malzemeler, aslında katı olan akışkan malzemeler ve birkaç yıl önce inanamayacağım bir gerçek olan insan dokusu, hücresi ve organı üretilebilmektedir.
Bugünün deneyimleri ve bilgi birikimiyle tahmin edilemeyen nanoteknolojinin boyutları, ilk çıktığında oda büyüklüğünde olan bilgisayarların şu anda cebe sığan ve çok daha donanımlı, işlevsel modellerinin üretilebilmesi gibi kısa süre sonra araştırmalar yapıldıkça ve yeni bulgulara rastlandıkça insanlığa müthiş katkılar sunacak yeniliklere imza atacağı bir gerçek.
Tüm bu gelişmelerin yaşanabilmesi adına özel olarak bu alanda çalışacak, araştırmalar ve deneyler yapıp projeler geliştirecek uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Nanoteknoloji mühendisliği hem fizik hem de kimya ve biyoloji anabilim dallarıyla disiplinler arası çalışma disiplini sonucunda ortaya çok iyi buluşlar çıkaracaktır. Özellikle tıp alanında yaşanması beklenen devrim niteliğinde gelişmelerin fikir babası ve öncüsü olması beklenen nanomühendisliği için şu anda Türkiye’de bu bölüme sahip çok fazla üniversite olmasa da özellikle bilimsel araştırmalar alanında kendini ispatlamıştır.
Özel okullar bu alanda da projeler yürütmekte ve hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde nanomühendislik eğitimi vermektedirler. Sayısı hızlı artan bölüm için hem yapılan ve yapılacak çalışmaların teşvik edilmesi hem de insanların bu konuda bilinçlendirilip konuya farkındalıklarının artırılması ile bölüm çok daha yaygın bir hale gelecektir.
Kanser gibi çağımız hastalığı haline gelmiş ve çoğu zaman tedavi edilse dahi nükseden bir problem için de çeşitli çözümler üretecek olan nanomühendisler ileride böyle bir hastalığı tamamen tarihe gömmeyi hedefler. Kaza, yaralanma gibi durumlardan ötürü oluşan doku ve organ kayıplarını donör ve bağışçılara gerek kalmadan kişinin kendisinden alınan örneklerle tedavi etmeyi hedeflemektedirler.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar: