Mühendislik bölümünde okuyan öğrencilerin hayalinde her zaman bir otomobil tasarlamak veya otomobilin belirli yerlerine türbinler yerleştirerek enerji üretmek gibi fikirleri vardır.
ABD’deki Wisconsin ve Çin’deki Zhengzhou üniversitesinde bulunan araştırmacılar bu tarz fikirleri fikir olmaktan çıkarıp gerçek hayata uyarlayarak, yol yüzeyi ve otomobil lastikleri arasında oluşan sürtünme kuvveti ile elektrik enerjisi üretmeyi başarmışlardır.
Bu sistem (+) ve (-) yüklü parçacıkları bir nanojeneratör yardımıyla elektriğe dönüştürerek motorlu taşıtların enerji verimliliğini belirgin bir şekilde artırıyor. Sistemin çalışma prensibini anlatacak olursak bir tarafı pürüzlü bir şekilde olan polidimetilsiloksan (PDMS)’un pürüzlü kısmı dış tarafa gelecek şekilde lastiğin yüzeyine yerleştirilir ve polimer filmin iç tarafına bakır bir elektrot eklenir.Bu sayede Tekerlek yol üzerinde harekete başladığı anda iki taraf arasında oluşan statik elektriklenme ile ayrılan elektrik yükleri (PDMS) filminin yüzeyine taşınarak Nanojeneratör sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülür.
Araştırmacılar ilk olarak bir oyuncak aracın tekerlerinde denediler ve aracın ön kısmındaki ledleri yakmayı başardılar. Eğer sistem hayata geçirilir ise Motorlu araçlar %10 daha fazla yol katabilecekler.