Merhaba, bu yazımda sizlere, elektronik ile uğraşan insanların olmazsa olmazı niteliğindeki bir ekipman olan multimetre kullanımından bahsedeceğim. Bu makaledeki hedef kitlesi, elektroniğe yeni adım atan arkadaşlar olduğu için, anlatımlar kullanmayı bilenlere biraz basit gelebilir.
Multimetreler, herhangi bir devre tasarlarken kullanılacak komponentlerin sağlamlığını, ya da arızalı bir devrede bozulmuş olan komponentin bulunması işlemini, belli testler ile gerçekleştiren ekipmanlardır. Standart özelliklere sahip bir Multimetre Voltaj, frekans ve akım ölçümü, direnç, diyot, kondansatör ölçümü, kısa devre kontrolü gibi ölçümleri yapabilmektedir. Aşağıdaki resimde piyasada kolaylıkla bulunabilen standart bir modelin, kademelerinin açıklamalarını yapmaya çalışacağım.
Multimetre Nedir
Voltaj ölçüm kademesi, alternatif akım ve doğru akım voltajlarını ölçmeye yarar. En bilinen örnekle, evlerimizdeki elektrik prizleri, şehir şebeke voltajı olan 220 Volt’tur ve bir alternatif akımdır. Elinizde bir multimetreniz var ise, voltaj ölçüm kademesinin alternatif akım modunda prizdeki voltajı ölçebilirsiniz. Ancak, 50 Volt ve üzeri voltajlar ölümcül voltajlar olarak tanımlanırlar. Bu yüzden ölçüm yaparken probların iletken kısımlarına temas etmemeye çok dikkat edin. İsterseniz daha tehlikesiz bir deney de yapabilirsiniz. Bir kalem pili, doğru akım ölçüm kademesinde ölçerek, voltaj değerini görebilirsiniz. Doğru akım da dikkat etmeniz gereken nokta, voltaj polaritesidir. Doğru akım, Pozitif (+) ve Negatif(-) polariteden oluşur. Yani bir pili ölçerken, multimetrenin kırmızı olan (+) probunu pilin (+) pinine, siyah olan (-) probunu ise (-) pinine dokundurmalısınız.
Direnç ölçüm kademesi, diyot ve kısa devre ölçüm özelliklerini de içinde barındırır. Mavi renkli alt kademe seçim butonu ile ölçülmek istenen komponent tipi seçilebilir.
Kondansatör ölçüm kademesi, kutupsuz ve elektrolitik kondansatör ölçümü için kullanılmaktadır. Ancak, dijital multimetreler kondansatör ölçümü için çok randımanlı değildir ve beklenen sonuçları vermez. Bunun için “Kapasitemetre” adında, yanlızca kondansatör ölçümü için tasarlanmış ölçüm aletleri mevcuttur.
Amper ölçüm kademeleri, ölçü aleti problarının devreye seri bağlanmasıyla ölçüm yapar. Ölçülmek istenen akım değerinin büyüklüğüne göre, (+) probun takılacağı soket farklılık gösterir.
µAmper(mikro), mAmper(mili) ve Amper değerleri için ayrı ayrı kadranlar ve ayrı ayrı prob soketleri resimde görülmektedir.
Piyasada satılan multimetrelerin geneli, yukarıda bahsi geçen anlatımlara tamamen uymasa da hepsi birbirine yakın özelliklerde imal edilmektedir.
Fluke, Innovai , Klein, Amprobe, Craftsman gibi markaların multimetreleri, profesyonellerin tercih ettiği, birinci sınıf ve en doğru sonucu veren multimetrelerdir. Ancak fiyatları oldukça pahalıdır. Uni-t, T-Technic, itw gibi piyasa da çokça bulunabilen markalar, orta kaliteli ve ekonomiktirler. Hobi faaliyetleri, öğrenciler ve yeni başlayanlar için tercih edilebilir markalardır.
Konu ile ilgili görüş, öneri ve sorularınız için yorum kısmından ya da e-posta yoluyla bana ulaşabilirsiniz. Sürç-i lisan ettiysek affola. Sağlıcakla kalın.