Ana SayfaBilimMühendislik ve Matematik

Mühendislik ve Matematik

Matematiği en çok kullanan kimselerin mühendis olmadığını söylersek yalan söylemiş oluruz. Mühendisler matematik biliminin belki de en uç noktasına da varabilmiş insanlardır. Kalkülüsler, Lineer Cebirler, Sayı Teorileri, Diferansiyel Denklemler gibi birçok dersi lisans düzeyinde almışlar ve üzerinde diğer eğitim yıllarında koyarak adeta bir matematikçi düzeyine gelmişlerdir.

Birçok mühendislik dalının olduğu ve hepsinin birbirinden değerli çalışma alanlarında yol gösterdiği bir bilim dalıdır aslında… Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, İnşaat, Makina gibi belli başlı mühendislikler aklımıza ilk gelenlerdir. (Farklı mühendislik dallarının olduğunu tüm okur anlayacağı gibi yukarıda yazanlar sadece temel branşları yer) Bilgisayar mühendisinin matematiği özellikle matematikteki sayı teorilerini iyi bilmesi daha iyi yazılım yapacağını ve bilinmeyen sistemlere keşif yapmasına olanak sağlar.

soyut matematikC++, Latex, Bibtex, Geogebra gibi matematiksel yazılımlar bir bilgisayar mühendisinin harikasıdır. Bugün yazılan makalelerin tabanı genelde Latex formatındadır. Fakat her mühendis iyi matematik bilir gibi bir şey söylemek çok çok yanlış olur biz kabaca matematiği kullanır demekte fayda görüyoruz. Zaten mühendisliğin tanımı insanların sorunları ve ihtiyaçları karsısında çözüm üretme faliyetidir gibi bir ifade olarak bu çözüm üretme aşamasında matematiği bir araç olarak kullanmalarıdır.

mühendislik ve matematikMatematiği bu mühendislik dallarından en çok kullanan alt dal ise matematik mühendisleridir. Tamamen matematiksel algoritmalar ile hareket eden bu dal çözümü matematiksel temellere dayatmaya çalışmaktadır. Bugün bilinen 29 mühendislik alanlarından temel bilim mühendisliği diye geçen “Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Matematik Mühendisliği” diğer alanlara göre biraz daha matematikle haşir neşir olmaktadır. Elektrik Mühendisliği Odası (EMO) “Temel bilimsiz mühendis olmaz” gibi çok net bir makale yazması aslında ne anlatmak istediğimizi açıklar nitelikte.

Mühendislik bir fizik işidir. Fizik ise matematiğin kardeşidir ya da matematik fiziğin kardeşidir gibi bir bağlantı kurarsak matematik ile mühendislik arasında ilişki kurmuş oluruz. Yolda yürürken gördüğümüz binalar bir mühendislik gerektirir, bir binada ışıkları açtığımızda kısa devre olmaması bir mühendislik, deniz yolculuklarının yapılması bir mühendislik, şuan okuduğunuz bu yazının hazırlanması için hesaplanan milyonlarca matematik denklemi bir mühendislik gerektirir. Elektrik mühendislerinin kullandığı cebir gerçekten zor ve komplekstir. “Boolean Algebra” ya da Bool Cebiri altındaki İleri Soyut Cebir konularını kullanmasını iyi bilmektedirler.

fizik ve matematikMakina Mühendisliği gibi çok ama çok geniş alana sahip mühendisliğin alt dalının matematik ile uçsuz bucaksız bir uygulama alanı vardır. Motor yapımı, hidrosistemler, otokontrol sistemleri, türbinler, baskı presleri, nükleer reaktörler, lokomotifler, pistonlu kompressörler, havalandırma sistemleri gibi sayamayacağımız birçok alanda matematiğin büyük bir etkisi vardır. Asal sayıların bir mühendis için vazgeçmeyeceği bir konu olduğu ve kriptoloji denilen şifre bilimi gibi bir alanın ortak çalışma alanları olduğu önemli mesajların gizlilik içinde gönderilmesine yardımcı olmaktadır. Yine de matematik sayısal denklemler üzerine oturtulmuş karmasık sistemler olmamakla birlikte mühendisler için bir yol gösterici olmuştur tarih boyunca… Tüm mühendislerimizin bilim düzeyinde çığır açıcı çalışmalar yapabilmesi ümidimle.

Mushab Bedirhan Andız
Mushab Bedirhan Andız
Matematik Araştırmacısı ve Yazar
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

5 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?