Ana SayfaMühendislikMühendislik Tamamlama

Mühendislik Tamamlama

Mühendis olmak zor değil, artık çoğu insan mühendislik okumadan mühendis olabilecek. Bu durum mantık açısından ilk bakışta garip görünse de çok gerçek ve olacak bir durum. Tabi ki bu insanlar normal hiç okul okumamış insanlar olmayacaktır. Bunun için de bazı koşullar var tabi ki.

Kim mühendis olabilir?

Her hangi bir üniversitenin mühendislik fakültesini kazanan ve bu fakültede bulunan her hangi bir mühendislik programını başarılı bir şekilde bitiren herkes mühendis olabilir. Bunun dışında yeni gelen bir sınav yönetmeliği ile üniversitelerin teknik öğretmenlik bölümlerinden başarılı bir şekilde mezun olanlar bir sınava tabi tutularak ve bu sınavdan başarılı olarak mühendis olabilirler. Tabi bu durumda da tek başına sınavdan başarılı olmaları yetmeyecektir. Sınavdan başarılı olan her bir aday bir mühendislik bölümüne giriş için hak kazanmış duruma gelir.

mühendislikPeki, bu sınav nedir? Nasıl yapılır?

Adayların girecekleri bu sınav mühendislik tamamlama sınavı adı altında ÖSYM’nin yaptığı bir sınavdır. Peki, mühendislik tamamlama nedir? Teknik öğretmenlik programından mezun olan mühendislik bölümlerini kazanmak isteyen adaylara özel olarak yılda sadece bir kere ÖSYM’nin merkezi bir şekilde uyguladığı sınavdır. Sınav yaz aylarına doğru Ankara da yapılmaktadır.

Sınavın içeriği nasıldır?

Sınav 60 sorudan oluşmaktadır. Adaylara bu 60 soruyu çözmeleri için ÖSYM 90 dakika vermiştir. Sınav tamamen çoktan seçmelidir ve adaylara sınav kâğıdı yanında cevapları işaretlemeleri için optik kâğıtlar da verilecektir. Bu optik kâğıtlar adaylara özel olarak dağıtılacaktır.

Sınav sonuçları ne kadar geçerlidir?

Mühendislik tamamlama sınavı sonuçlarını bir aday sonuçlar açıklandıktan itibaren diğer sınava kadar yani bir yıl müddetle kullanabilir. Yani sonuçlar bir yıl geçerlidir diyebiliriz.

Hala daha mühendislik tamamlama nedir? Sorusu için net bir cevap alamayanlar var ise durumu kısa şu şekilde özetleyelim. Mühendis olmak isteyen teknik öğretmenler için uygulanan bir sınavdır.

Bu sınav sonucunda mühendis olmaya hak kazanan teknik öğretmenler bir üniversitenin mühendislik fakültesinde kendi teknik bölümüne göre mühendislik programlarına kayıt olurlar. Daha sonra normal eğitimlerini alırlar ve başarılı bir şekilde bitirdikleri taktir de mühendis olurlar.

Elif Alkan
Elif Alkan
Merhabalar, YTÜ'de Elektrik Mühendisliği okumaktayım. Tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım :)

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?