Çağımızın gözde mesleklerinin başında yer alan mühendislik birçok insanın hayallerini süslemektedir. Gerek iş olanaklarının genişliği, gerek yüksek maaş kazanımı, gerekse de yapılan tasarım ve yapısal ürünler neticesinde elde edilen başarı sayesinde her daim göz önünde bulunduruluyor olması bu mesleği bizlere cazip kılmaktadır. Geçmişte yapılan ve halen günümüzde tüm ihtişamıyla sergilenen yapılar, icatlar, kısacası hayatımızın geneline yayılan mekanizmalar tamamen mühendislik ürünüdür.
Peki bu ürünleri, mekanizmaları yapmak için sadece mühendislik diploması yeterli midir?
Her ne kadar mühendis, geometri, fizik gibi alanlarda hesap yapabilme yeteneğinin iyi olması gerekiyorsa da tüm iş bunlarla bitmemektedir. Bir mühendis ilk olarak niçin mühendis olmak istediğini ve kendini buna ikna edebilecek derecede işin bilincinde olmalıdır. Mühendisliğin bu adımını geçtikten sonra sırada insanın hayalleri gelmektedir. Çünkü hayalleri olmayan bir insanın yapabilecekleri, elleri bağlı bir boksörün ringe çıkması gibidir.
Basit bir örnek vermek gerekiyorsa, bugün nasıl ki gerekli taşıtlar yardımıyla gökyüzünde uçabiliyorsak, bu işlemlerin tamamının temelinde bir uçma hayali yatmaktadır. İnsanların bu hayalleri yardımıyla teknoloji ilerlemekte ve işin içinde olan mühendisler de bunları daha da geliştirmektedir.
Hayalleri gerçeğe dönüştürmekte en önemli adım ise girişimcilik ruhudur. (Elon Musk günümüzde birçok insan tarafından en önemli girişimci olarak gösterilmektedir. Bunun temelinde yatan şey ise ilginç hayalleriyle beraber, ilerleyen yıllarda bunları hayatımıza yansıtıyor olabilmesidir.) Bir mühendis bulunduğu zaman aralığının ötesinde düşünmek zorundadır. Bunu göstermek içinse belli başlı atılımlar yapması gerekmektedir.
Bunun için anahtar kelimelerden birisi, araştırma yetisine sahip yani ”merak” dediğimiz 5 harften oluşan ancak bir kelimeden çok fazla konuya hitap eden bu sözcüktür. İnsan merak duygusu olmadan nasıl ki bir noktaya kadar gelebiliyor ve o noktayı aşamıyorsa, mühendis olarak nitelendirilen bizler için bu kelimenin önemi normal insanlardan çok daha ileride olması gerekmektedir. Başarı ayrıntılarda gizlidir lafının derinine indiğimizde o karanlığın bir köşesinde merak vardır. İnsan merak ettiği şeylerde ayrıntılara girer ve ardından başarıyı yakalar.
Peki işlem tamam mıdır? Kesinlikle hayır. Mühendis, bir diğer olarak da kendi tabirimce insanı kullanabilme sanatıdır. Nasıl yani diye soranlara ise şu yanıtı her zaman vermişimdir:
Fabrikada üretim mühendisi olarak görev alan mühendis eğer ki insanlarla iletişimi kopuk bir halde devam ettiriyorsa karşısındakine lafını geçiremez, onu ikna edemez. Bizler mühendis olarak sadece yönetici olmadığımızın, aynı zamanda lider olduğumuzu göstermemiz gerekmektedir.
Yönetici dediğimiz çoğunlukla sonuç odaklıdır. Ancak lider dediğimiz sonuçtan ziyade bir işleyicidir. Yani elması elde etmek için nasıl ki önce işlemek gerekiyorsa, insandan da verim almak için onu işlemek, onun gerçek yeteneklerini ona gösteriyor olmak, onu yalnız bırakmamak ve ikna etmek durumundayız.
Gelecekte eğer adımızdan söz ettirmek istiyorsak ve kalıcı izler bırakacaksak, oturmaktan ziyade harekete geçmemiz gerektiğinin bilincinde olmamız gerekmektedir. Saygılarımla…