Monokok Nedir

Monokok; diğer bir adı ile “yapısal kabuk”, ceviz veya fındık kabuğuna benzer şekilde, bir yükün bir nesneye dış kısmındaki yüzey kabuğu tarafından desteklendiği yani sağlamlaştırıldığı yapısal bir sistemdir. Monokok kelimesi, adından da anlaşılabileceği gibi “tek kabuk” ve ya “tek gövde” anlamında Fransızca kökenli bir terim olmaktadır.

Monokok Şasi

Monokok gövde yalnızca otomotivde değil bunun yanı sıra, havacılıkta, denizcilikte de kullanılan bir gövde tipi örneğidir. Birçok pervaneli küçük uçak modeli, monokok gövde tipine sahiptir. Hatta ve hatta uçak gövde yapıları monokok gövde ve semi monokok gövde olmak üzere iki kısmada ayrılabilir.

Monokok gövde

Monokok’un geçmişine biraz bakacak olur isek ilk olarak tekneler için kullanılmış olduğunu görürüz, kabuk içinde hem çekme hem de sıkıştırma kuvvetlerini taşımasının yanı sıra yük taşıyan bir iç çerçevenin bulunmamasıyla tanınır.

Kabuğa perçinlenmiş çerçeveler ile güç kazandırılmış metal bir kabuk veya kaplama kullandıklarından yani malzeme yapısından, çok az metal uçak kesin saf monokok olarak kabul edilir. Ancak çoğu ahşap hava taşıtı çerçeveli olmasına rağmen monokok olarak tanımlanır. Gerçek bir monokoku anlamak ise hem gerilmeyi hem de kabuktaki basınç kuvvetlerini ve yükü taşıyan bir iç çerçevenin yokluğu ile tanınabilir.

monokok gövde uçak

Monokok gövdelerde çok fazla kiriş ve karma karışık yapı yoktur. Monokok gövdelerde bulunan kirişler ise daha çok gövdeye şekil vermek ve hizaya sokmak için kullanım görmektedir. Ana kirişler ise, yüzey ve bölme duvarlarından oluşmaktadır. Monokok gövdeler herhangi bir darbeye karşı dayanıklı olmasına karşın yüzeyinde meydana gelen çöküntü ve ya ezilme olduğunda hemen deformasyon (şekil bozukluğu) ve korozyona (aşınma, paslanma..) uğrar.

Monokok gövdelerin avantajlarına bulunmaktadır bunlara örnek verecek olur isek monokok gövde yapısında fazla kiriş bulunmamaktadır buda uçak ağırlığının az olması demektir ve buna bağlı olarak yakıt tasarrufu sağlanmakta ve performans artış sağlaması olarak belirtilebilir. Üretim maliyetleri daha az olmaktadır. Tasarımda esneklik sağlamaktadır.
Geniş kullanım alanı mevcuttur.

Monokok gövdeler ani darbeleri absorbe ( emme, yok etme..) edebilir.

BMW 3.5 CSL

Monokok gövde yapısının sınırlı tasarımından dolayı günümüz uçaklarında yarı monokok yapısı görmekteyiz yani yarı monokok daha çok tercih edilmektedir.

Merve Akkaş
Merve Akkaş
Herkese merhabalar. Ben Makine mühendisliği öğrencisiyim. Okumayı, araştırmayı ve paylaşmayı çok seviyorum. Umarım hep beraber güzel etkileşimlerde bulunuruz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?