İnsanlığın ilk yıllarında astronomi yön bulmak, zamanı belirlemek ve benzeri nedenlerle kullanılmaya başlanmıştır. Yani anlayacağınız üzere gündelik hayatı kolaylaştırmak ve ufak şeyler dışında bir işte kullanılamamıştır. Tabi hep böyle kalmamıştır. İlerleyen zaman ve gelişen teknolojiyle insanlar Ay, Güneş ve yıldızların hareketlerini de incelemeye başlayarak modern astronomi kavramını ortaya çıkarmıştır.
Peki, Modern Astronomi Nedir?
Bu soruya cevap verecek olursak bilimsel sonuçlar ve matematiksel hesaplamaların evrensel sonucu diyebiliriz. Gelişim sürecine insanların ve medeniyetlerin merakları büyük ölçüde katkıda bulunmuştur. Özellikle Mezopotamya medeniyeti bu konuda çok büyük katkı sağlamıştır. Mezopotamya medeniyeti cebiri ilk kullanan ve bulan medeniyettir ve astronomi hesaplamalarında bunu kullanmışlardır. Bu sayede Ay Yılı esaslı takvimi de onlar bulmuştur. Modern astronominin gelişmesinde sadece Mezopotamya etkili değildir tabi. Onlardan etkilenerek ya da kendi insanlarının merakı sayesinde başka medeniyetler de bu konuda büyük ölçüde katkıda bulunmuşlardır.
Babiller Venüs’ün Güneşin etrafında döndüğünü fark etmişlerdir. Mısır Medeniyeti ise bir günün 24 saat olduğunu yine astronomi sayesinde keşfetmişlerdir ve modern astronomiye büyük ölçüde katkıda bulunmuştur.
Modern Astronominin Temeli
Avrupa’da 17. yüzyılda teleskopun bulunması ile Modern Astronomi yeni bir boyut kazanarak ilerleme kastetmiştir. Bu gelişmeyi de Galileo başarmıştır. Mekaniğin de kurucusu sayılan Galileo Jüpiter’in 4 uydusu olduğunu da keşfeden önemli bir bilim insanıdır ve aynı zamanda Samanyolu Galaksisinin yıldızlardan oluştuğunun da keşfini o yapmıştır. Hem böyle bilim insanlarının hem de medeniyetlerin yani kısacası tüm insanlığın katkılarıyla astronomi günümüzde Modern Astronomi kavramını almıştır.
Daha ileri zamanlarda yani 18. yüzyılda modern teleskopların da keşfedilmesiyle birlikte modern gözlem evleri de kurulmuştur. Bu ilerleme sayesinde Dünya İle Güneş arasındaki mesafe tespit edilmiştir.