Ana SayfaBilimMısır Piramitleri Hakkında Bilgi

Mısır Piramitleri Hakkında Bilgi

Afrika’da ki Nil nehrinin kıyılarında insanoğlu dünyanın ilk büyük medeniyetlerinden birini inşa etti. Onun en büyük mühendislik harikası Mısırın güneş tanrısı için yapılan piramit mezardı. Hiçbir metal alet hiçbir tekerli araç yok sadece yumuşak bakır keski ve testereler kullanıldı. Bu işler için kasabalar inşa edildi. Mısır piramitleri 4000 yıl boyunca yer yüzünün en büyük yapıları oldu. Bu dev yapılar tanesi 70 ton olan dev bloklardan oluşmaktadır. Ama bunların tekerliğe bile sahip olmayan bir kültürün eserleri de olduğunu unutmamak gerek.

Bilim adamları dünyanın yedi harikasından biri olan Mısır piramitlerinin gizemini yıllarca anlamaya çalışmıştır.

Piramitlerin yapılış amacının firavunların mumyası ile onların değerli eşyalarının korunması amacıyla düşünülmektedir. Ancak bugüne kadar içerisinde hiçbir mumyaya veya hazineye rastlanılamamıştır.

Mısır Piramitleri İsimleri

Günümüze kadar zarar görmeden ayakta kalabilen tek yapı Mısırdaki Keops piramitidir. İlk piramit Sakkarada inşa edilmiştir. Piramitler inşa edilirken tecrübe kazanan çalışanlar daha yüksek piramit yapabilmek için tabanının daha geniş tutularak eşkenar geometri kullanmanın gerektiğini düşünmüşlerdir. MÖ 2570 yılında inşasına başlanılan Bent piramidi üçte ikilik kısmı tamamlandıktan sonra önceki tecrübeler göz önünde bulundurularak eğim açısı küçültülmüş ve yükseltilmeye devam edilmiştir. Bu yöntemle başarılı bir rijit yapıya kavuşturularak tamamlanmıştır. Bundan sonraki piramitler inşa edilirken küçük eğim açısı ile yükseltilerek inşa edilmiştir.

mısır piramitleri

Bu piramitlerin inşası için yaklaşık 200.000 işçi çalışmıştır. Bu bölgedeki iskeletlerde yapılan incelemelerde omurganın büyük yüklere maruz kaldığı anlaşılmıştır. Bu olayda, taşınan dev taşların büyük bir emek ve çabayla taşındığının bir kanıtıdır. İnşa edilen en önemli piramitler Gize piramitleridir ve bunlar Keops, Kefren ve Mikerinos piramitlerinden oluşur. Bunların içinde en önemlisi 20 yılda tamamlanan yaklaşık 145 metre yüksekliğe sahip her biri 2.5 ton ağırlıktan oluşan 2.3 milyon adet kireç taşı iie oluşturulan Keops piramitidir.

Hayranlık yaratan bu yapı mükemmel bir hassasiyete sahiptir. Bu hassasiyetin ufak bir şaşması durumunda en tepede düzgün birleşemezdi.

mısır piramitleri hakkında bilgi

Buradaki asıl problemlerden biride büyük ağırlıktaki bu taşların nasıl yüksek noktalara ulaştırılmasıydı. Bilim insanları bu taşların taşınması için dev rampalar kullanıldığı varsayımında bulunmuşlardır. Bu rampalar piramidin yanına kurulmuş ve taş ocağından piramide kadar taşların taşınmasında kullanılmıştır. Taşlar istenilen yüksekliğe ulaştıktan sonra bir grup işçi tarafından piramidin kenarından tünellerden çekilirdi.

Büyük Gize Sfenksi Kahire’de Gize Piramitleri bölgesinde yer alan Sfenks heykelidir. 73.5 m uzunluğa, 6 m genişliğe ve 20 m yüksekliğe sahiptir. Pençelerinin arasında bir tapınak olan ve yatan aslan biçiminde kafası ile bir firavun başı şeklinde olan bir heykeldir. Firavun mezarlarını ve piramitleri koruması amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir.

Son yıllarda güneş ışınlarından ve iklimden etkilenen piramitlerde aşınma daha fazla olmaktadır.

Mısır Piramitleri Hakkında Video

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

6 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
6 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?