Günümüz gelişen teknolojisinde hükmedebildiğimiz akıl ürünleri olan mikroişlemci ve mikrodenetleyici programlama hayatımızdaki işleri kolaylaştıran güzelliklerden bir tanesidir. Bu elemanlardan yararlanmak için onlara anlayacağı dilde komutlar göndermek gerekir. Bu komutlar dizisine de program denir.
Mikro işlemci ve denetleyicilerin anlayacağı komutlar makine dili denilen alt seviye bir dil ile yazılır. Bu dil binary sayı sistemini kullanır. Binary sayı sistemi belki de elektroniğe ilk girildiği andan itibaren duyulan 1 ve 0’dan oluşan sayı sistemidir. Makine dilini anlamak oldukça güçtür. Bu nedenle mikroişlemci ve mikro denetleyici üreten firmalar kendi ürünleri için derleyiciler oluştururlar. Bu derleyiciler bizim daha rahat anlayıp kullanacağımız bir dili makine diline dönüştürüp bizim yazdığımız kodları onların anlayacağı hale getirir. Bu sayede biz makine dili bilmesek bile bildiğimiz herhangi bir dil ile mikroişlemci ve mikro denetleyicileri programlayabiliriz. Yaygın olarak kullanılan belli başlı diller vardır. Bunlar “Assembly” denilen alt seviye, “C” denilen orta seviye ve “Basic” denilen üst seviye dillerdir.
Mikroişlemci ve Mikrodenetleyici
Alt seviye dillerin öğrenilmesi ve hemen uygulanmak istenmesi zordur. Programlamaya giren bir kişi genel olarak C ya da Basic dilinden başlamaktadır. Bunların öğrenilmesi ve kullanımı kolaydır. Zaten günümüzde C dili bilmek neredeyse zorunluluk haline gelmiştir. Bu dillerle programlar yazılsa bile zaman içinde assembly dilini öğrenmek daha iyidir. Çünkü istediğimiz her şeyi bu diller ile yapamayız örnek olarak. Hassas zamanlama gibi işlemlerde assemby dili daha iyidir. Bu dillerden birini öğrendikten sonra mikro işlemci ve denetleyiciler ile ne yapmak istediğimize karar vermeli ve bu doğrultuda gerekli programı yazmalıyız. Programımızı yazdıktan sonra derleyicimiz ile programı derleriz. Derledikten sonra “.hex” uzantılı bir dosya çıkar. İşte bu dosya bizim komutlarımızın mikro işlemci ve denetleyicilerin anladığı hale dönüştürülmüş şeklidir.
.Hex dosyasını nasıl göndereceğiz
İşte burada da devreye kullandığımız mikroişlemci ve denetleyiciye uygun programlama cihazları giriyor. Bu cihazları istersek üreticilerden orijinal olarak satın alabilir, piyasada klonlarını bulabilir, basit olarak kendimizde devresini çizip yapabiliriz.
Bu cihazlarının üzerlerindeki sokete programlamak istediğimiz elemanı takarız ve hex dosyamızı yazdırırız. Yahut direk kurulu devre üzerinde de gerekli bağlantıları sağladıktan sonra programlama cihazımızın “ICSP (In Circuit Serial Programming – Devre Üzerinde Seri Programlama)” çıkışından programımızı direk gönderebiliriz.