İlk kamera nasıl düşünülmüştü? Çinli düşünür Mo Ti gözlem yeteneğini kullanarak, karanlık bir odaya bir delikten giren ışığın içeride ışık alan cisimlerin tam tersi şeklinde görüntü alabileceğini anladı. İngilizce’de iğne deliği, fotoğrafçılıkta da karanlık oda deneyi olarak yerini alan bu fikir kamera veya fotoğraf makinesinin ilk düşüncesi olarak tarih kitaplarında yer alır.
Kamera Teknolojisinde Yeni Dönem
Günümüze kadar kullanılan kameraları unutun,yepyeni bir dönem başlıyor. California Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan son çalışmalar sonunda biliminsanları merceksiz kamera yapmayı başardılar. Çalışma prensibi olarak Optik Fazlı Dizi (OPA) olarak adlandırılan sistem ile merceğe ihtiyaç duymadan her türlü yüzeyde çekim yapabilmek çok daha kolay hale gelecek.
Günümüz kameralarından farkı ne olacak?
Şu an aktif olarak kullandığımız kameralar gözümüzü model alarak yapılan mercekli sistemlerdir. Mercek sisteminin çalışma mekanizması da ışığı bir mercekle kırıp daha sonra tüm bu ışınları tek bir yerde toplayıp burada bir görüntü kümesi elde etmektir. Gözümüzde bu küme ters düşmesi nedeniyle beyinde tekrar ters çevrilir. Kamera sistemi de neredeyse beynin çalışma mekanizması ile aynı olacak şekilde görüntü kümesinde düzeltmeler yaratır.
Yeni kameralarda ise bambaşka bir çalışma prensibi olacak gibi gözüküyor. Açıklamalara göre mercek görevi için silikon ve ışık almaçlarına duyarlı bir yüzey üreten Caltech 8×8 sistemi ile 64 teknolojik ışık alıcısı kullanıyor.
Proje hakkında ne söylendi?
Proje baş araştırmacısı Caltech Profesörü Ali Hacımiri, buluşun dijital kameraların hacmini ve maliyetini belirgin şekilde düşüreceğine dikkati çekerken, iki boyutlu entegre yüzeyin üç boyutlu merceğin işlevini aynen karşıladığını belirtti.
Hacımiri, yeni kamerada görüntüyü işleyen logaritmanın ışığın organize edilme tarzında yapacağı ufak bir değişiklikle en geniş görüş açısından en dar görüş açısına, en kısa odaktan en uzun odağa anında geçiş yapmaya imkan vereceğini vurguladı.Hacımiri, “Yalnızca kağıt inceliğinde ucuz bir silikon fotonik yüzey kullanarak, hiçbir mekanik hareket, lensler, aynalar vesaire olmadan, bir elektronik kameranın tüm optik özelliklerini kontrol edebilmek, ileride duvar kağıdı, stor perde ve hatta giyilebilir kumaş şeklinde görüntü alıcılarının üretilebileceği yepyeni bir dünyanın kapılarını açabilir” diye konuştu.
Amerikan Optik Derneğinin (OSA) Lazer ve Elektro-Optik Konferansı’nda tebliğ edilen buluşun detayları OSA’nın “Technical Digest” dergisinde yayımlandı.
Kaynakça: ntv.com.tr/teknoloji/merceksiz-goruntu-kaydedebilen-super-ince-kamera-gelistirildi,pQRTRkuc5keOp822LV3_bQ