Ana SayfaMekatronik MühendisliğiMekatronik Mühendisliği ve Tıp

Mekatronik Mühendisliği ve Tıp

Robot teknolojisi birçok alanda olduğu gibi tıp alanında da kendini kanıtlamaya hızla devam ediyor. Canlı uzuv nakillerinde ki bazı talihsiz ve üzücü sonuçların ardından protez kol ve bacakların canlı nakillerin yerini alması mümkün.  Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal “Daha güvenlisi varken hastanın sağlığını ve hayatını riske edecek maceralara hiç gerek yoktur. Tıp biliminde ve rekonstrüktif cerrahide de durulması ve beklenmesi gereken durumlar vardır. Bence artık bu konuda bayrağı mekatronik mühendisliğine devretme zamanıdır” dedi.

Mekatronik Mühendisliği ve Tıp

Teknolojinin gelişimi ile birlikte filmlerde gördüğümüz cyborg (yarı insan yarı robot) insanlarında yakın zamanda gerçekleşeceğini düşünmemek elde değil. Bu konuda büyük adımlar atılıyor mesela şuanda üretilen protez kollar ve bacakların beyin ile kontrolünü sağlamak mümkün. Kişinin sinir sistemi ile protez arasında bilgi akışı sağlanıyor ve kişinin kendi sinirleri ve kasları kullanılarak çalışan bir sistemdir. Bunun yanında myoelektrik sisteminin gelişmesi ve kullanımının yaygınlaşmasıyla protezlerin hassasiyeti ve esnekliği büyük oranda gelişme göstermeye başladı.

robotik protez

Canlı organ nakli her ne kadar insana daha cazip gelse de yanında hayat boyu kullanılacak ilaçlarla birlikte gelecek bu ilaçlar bağışıklık sisteminizi düzenleme ve canlı naklin uygunluğunu kontrol altına almak için alınacak. Protez teknolojisi aslında bu alanda devreye giriyor ilaç kullanımına bir nebze olsun engel olmaya, kaliteli ve sağlıklı hayat yaşamanız için her geçen gün yenileniyor ve güçleniyor.

Mekatronik Mühendisliği sadece protez alanında değil zorlu ameliyatlarda da cerrahların yardımına Robotik Cerrahi ile yetişti. Halk arasında daha çok kapalı ameliyat olarak biliniyor. Milimlik hatta mikronluk ameliyatları yine doktorlarımızın kontrolü altında ameliyatı gerçekleştiren robot çeşitleri mevcuttur.

robotik cerrahi

Robotik cerrahi hastalara büyük ameliyat izleri bırakmak yerine karın boşluğundaki küçük kesikten giren kamera ve birkaç cerrahi alet ile birlikte operasyonu gerçekleştirerek iyileşme sürecini kısaltıyor ve hastaları zorlu ameliyatlarda yaşanabilecek kritik durumlardan kurtarıyor.

Robot teknolojisi hayatımıza her geçen gün biraz daha girmeye başladı bunun iyi ve kötü yönlerini bizlere gelecek gösterecek.

Kemal Okur
Kemal Okur
Fırat Üniversitesi Mekatronik mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. İlgi alanlarım elektrik elektronik, mekatronik, kendin yap, uzay zaman olgusu, Mucit ve bilim adamları.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?