Günümüzde temel sanayi makinelerinin başında gelen presler genel olarak iki ana grupta incelenir. Bunlar hidrolik presler ve mekanik preslerdir. Mekanik presler tekrarlayan hareketleri sayesinde kalıpçılık vb. Faaliyetlerde rol alırlar. C tipi ve h tipi (sütun gövdeli) olmak üzere iki grupta toplanır. H tipi preslerde kalıp sütunun içinde kalacak şekilde konumlandırılır. Bundan dolayı standartın dışında özel boyut ve güçte üretilebilirler.
Mekanik presler şu kısımlardan oluşur ;
- Gövde
- Motor
- Volan dişli
- Hareket iletim sistemleri
- Kavrama frenler
- Krank mili
- Koç başı
- Tabla
Gövde
Preslerdeki en önemli özellikler gövde biçimi, gövdeyi oluşturan malzemenin cinsi, ve konstrüksiyon şeklidir. Preslerin gövdesi döküm veya çelik plakaların kaynaklı birleştiriminden oluşur.
Motor
Preslerde güç kaynağı elektrik motorlarıdır. Elektrik motorlarının güçleri kilowatt ve BG cinsinden açıklanır. Eğer pres tezgahı hareketini doğrudan elektrik motorundan alıyorsa, motor gücü oldukça yüksektir. Ayrıca motor sabit tutabilmek veya güç kaybını azaltmak için ilave yükseltici (amplifikatör) konur. Büyük güçlü motor ve ilave yükseltici, pres maliyetini artırır. Bu maliyeti düşürmek için motor ile krank mili kasnağı arasına hareket aktarma organları konmaktadır. Krank mili dişlisi veya kasnağı kendi üzerinde enerjiyi depo ettiği için, preslerde büyük güçlü motor kullanılmasına gerek yoktur. Krank mili kasnağı, üzerinde depo ettiği enerjinin tamamını pres hareketli başlığının her vuruşunda harcayamaz. Ancak depo ettiği enerjinin bir miktarını harcar. Harcanan enerjiyi karşılamak için bu defa elektrik
motoru kasnağın serbest hareketinde enerji depo eder. Elektrik motoru depo ettiği enerjiyi
krank mili kasnağına iletir. Krank mili depo ettiği enerjinin çoğunu harcıyorsa, motor çok fazla ısınır ve bu da motorun yanmasına sebep olur.
Volan
Volan, motordan aldığı dairesel hareketi doğrusal harekete çeviren elemandır.
Krank Mili
Mekanik preslerdeki krank mili otomobil krank milinden ölçüleri farklıdır. Pres gövdesine iki ucundan yataklanan kasnak, krank miline bağlıdır ve aldığı dönme hareketini krank miline iletir. Krank mili de mili biyel kolu yardımıyla doğrusal harekete çevrilerek pres vurucu (hareketli) başlığına iletir.
Koç Başı
Vuruş yapan kısımdır. Üst ölü nokta ile alt ölü nokta arasındaki mesafe presin strokunu belirler. Koç başı kısmından strok ayarı yapılabilir.
Mekanik Pres Genel Çalışma Prensibi
Enerji ilk olarak volanda depolanır ve periyodun belli bir kısmında depolanan enerjinin bir kısmı kaybedilerek iş yapılmış olur. Daha sonra yapılan veya kaybedilen iş, elektrik motoru tarafından volana verilerek volan nominal devrine getirilir. Presin elektrik motoru çalıştırıldığında, volan bir kayış-kasnak mekanizmasıyla sürekli dönmeye başlar. Şekillendirme işleminin yapılabilmesi için üst kalıbın ve dolayısıyla bağlı olduğu pres koçunun düşey olarak hareket etmesi gerekir. Bunu sağlamak için çift el kumandası veya bir pedal kumanda edilen kavramanın volanı kavraması sağlanır. Kavrama hareketi bir mile aktararak hareketi iletir ve krank milinin dönmesi sağlanır. Bir vuruştan sonra koç üst ölü noktaya çıktığında durdurulabileceği gibi, istendiğinde pres otomatiğe bağlanarak sürekli olarak da çalıştırılabilir. Presin durması bir fren vasıtasıyla sağlanır. Genellikle kavrama-fren aynı konstrüksiyon içinde bir kombinasyon şeklinde yer alır. Ancak presin ayrı yerlerine konduğu durumlar da mevcuttur.