Ana SayfaMatematikMatematik Felsefesi Nedir

Matematik Felsefesi Nedir

Matematik yaratıcının izleridir. Matematiği diğer bilimlerden ayıran en önemli özellik nedir diye sorsak herhalde herkesin düşündüğünde vereceği cevap onun yegane kesinliğidir. Matematiğin doğasındaki gerçekler hakkında bütün insanoğlunun ona hükmedercesine gerçekler peşinde koşması nedenler araması aslında matematiğin ne kadar önemli bir bilim dalı olduğunun göstergesidir. Öyle kainatın ilk yaratılışından beri yaratıcı doğanın içerisine bıraktığı matematiksel sembollerle ve ipuçları ile birlikte aslında bu bilim dalının insanın hakikat arayışında yadsınamaz bir gerçek olduğunu bizlere göstermiştir.

Dünyanın En Önemli Matematik Sabitleri

Yine birçok kez matematikçiler evreni ve doğayı anlamaya yönelik çalışmalarının temelinde temel bilimler olarak adlandırdığımız matematik, fizik ve diğer fen bilimleri ve ilimleri ile donatmıştır.

Özellikle matematiğin karanlık dönemi olarak adlandırılan ve o dönemden sonra 400 yıl boyunca karanlığa gömülen matematiksel gelişmeler Müslüman matematikçilerin hakikati arama peşinde koştuğu zamanların tam da kendisi idi. Okurun hatırlayacağı üzere Harezmiler, Nasiruddin Al – Tusi ya da Cemşid kardeşler gibi matematiği kendilerine bir ders olarak değil yaşam biçimi olarak görmüşlerdir. Peki matematik bize gerçeklerin tam da kendisini mi söylüyor. Yoksa matematik tamamen insan zihninin bir sorgulayıcı düşünme fikirlerinin bir ürünü mü?

Tarihin En İyi 10 Matematikçisi

Matematik felsefesinde çok derin konular olan bu yaklaşımlar matematikçilerin bölünmesine neden olmuştur. Büyük çoğunluk bir matematikçi grubu sadece matematik ile hakikati çok kolaylıkla anlayabileceğini söylemektedir. Diğer grup matematikçiler ise matematik hakikati anlamak için tam bir yol değil, insan zihninin bir ürünü olduğundan dolayı sadece br araç olabileceğini vurgulamaktadır.

Aslında bakarsanız bu yaklaşım tam olarak matematik bir icat mı yoksa keşif mi sorusuna denk gelmektedir. Gerçekten matematik bir icat ise hakikati anlamak için matematik bir araç, matematik bir keşifse bu yaratıcının bir ürünü ve mutlaka hakikati anlamak için bir yoldur. Birçok kez matematik felsefesi kitaplarında yazar eğer matematiğin keşif olduğunu savunuyorsa mutlaka hakikat kelimesinin kitaplarında geçtiğini görebiliriz. Bu biraz dini inanışla da mümkün. Özellikle dini kitapların temelinde her şeyin bir ölçüye göre yaratıldığını vurgulayan, düzen nizam ve ahenk gibi konuların geçtiği bölümlerde aslında matematiğin bir alt dalı olduğunu görebiliriz.

hypatia-matematik

Tüm dini kitapları açıp baktığınızda mutlaka düzen ve yaratıcı arasında bir ilişki görebiliriz. Bu konuda siz okurun kendine özgü fikirleri olduğunu düşünüyoruz. Peki diğer bir konu insanlığın matematiği kullanarak evreni anlayabileceği konusudur. Bugün dünyanın birçok ülkesi evreni anlamanın matematik ve fizik ile mümkün olduğunu, temel bilimleri gelişmemiş bir ülkenin uzay yarışında sonlarda yer aldığı hatta yarışa bile katılamadığını görmekteyiz.

Peki ülkeler neden matematik ve fiziğe yöneldiler? Elin gavuru! neden temel bilimler ile uğraşırken müslüman zanneden kitabında, kutsal kitabında bilim ilim ve fen diyen bir yaratıcının sesi olan kitaplarında yazan cümleleri anlamaz da sonlarda kalır hiç anlamış değilim.

Mushab Bedirhan Andız
Mushab Bedirhan Andız
Matematik Araştırmacısı ve Yazar

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?