Ana SayfaKimdir?Marie Curie Hayatı

Marie Curie Hayatı

Marie Curie, polonyum ve radyum adlarını verdiği iki yeni kimyasal elementi keşfetti. Ayrıca tümörlerin radyasyon ile tedavi edilmesi üzerine ilk araştırmaları yaptı ve Curie Enstitüleri’ni kurarak, bu merkezlerin tıbbi araştırmalar açısından önemini artırdı. Curie, hem fizik hem de kimya alanında Nobel Ödülü kazanan tek kişidir.

marie-curie-16

Marie Curie’nin Erken Yaşamı ve Eğitimi

Maria Salomea Sklodowska, 7 Kasım 1867’de Polonya’nın Varşova şehrinde doğdu. O dönemde Varşova, Rus İmparatorluğu sınırları içindeydi ve ailesi Polonya’nın bağımsız bir ülke olmasını istiyordu. Marie’nin anne ve babası Bronislawa ve Wladyslaw, öğretmen olup, bilimsel araştırmalara olan ilgisini desteklemişlerdir.

Marie 10 yaşında annesini kaybetti ve ardından yatılı okula başladı. 15 yaşında liseyi bitirip birincilikle altın madalya kazandı. Bilime olan ilgisi giderek artan Marie, üniversiteye gitmek istiyordu, ancak Polonya’da kızlar için yükseköğretim imkanı yoktu.

Marie Curie Hayatı

Zorluklar ve Paris’e Yolculuk

Marie’nin karşılaştığı iki büyük engel vardı:

  1. Babasının, üniversiteye gitmesini destekleyecek kadar parası yoktu.
  2. Polonya’da kızların üniversite eğitimi alması mümkün değildi.

Marie, kız kardeşi Bronya’nın eğitimi için, özel dersler vererek para kazandı. Bu sayede Bronya Paris’e gidip tıp okumaya başladı. Marie de, kazandığı paralarla zamanla Paris’e gitmek üzere çalıştı. 1891 yılında Paris’e taşındı ve Sorbonne Üniversitesi’nde kimya, matematik ve fizik okumaya başladı.

Marie Curie Öğrenim Hayatı

1893 yılında, 26 yaşında, Marie Curie, fizik alanında master diplomasını birincilikle tamamladı. Bu başarı ona sanayi desteği sağladı ve demir çeliklerin manyetik özellikleri üzerine araştırma yapma fırsatı sundu. 1894’te kimya alanında ikinci master diplomasını tamamladı.

marie-curie-pierre-curie-lab

Polonya’ya Dönüş ve Pierre ile Tanışma

Bir süre sonra, Polonya’ya dönmeye karar veren Marie, burada iş bulamayınca tekrar Paris’e döndü ve fizik alanında doktora yapmaya başladı. 1895’te Pierre Curie ile evlendi. Pierre, bilim dünyasında saygı gören bir isimdi ve 21 yaşında piezoelektrikliği keşfetmişti.

Marie Curie’nin Bilimsel Keşifleri

Marie, uranyum elementini inceledi. 1895’te Wilhelm Roentgen, X-ışınlarını keşfetmişti ve bu durum, Marie’yi uranyumdan çıkan ışınları araştırmaya yönlendirdi. Yapmış olduğu araştırmalar sonucunda, uranyumun havayı elektrikle yüklediğini ve bu ışınların uranyum atomlarından geldiğini keşfetti.

Marie Curie Hayatı kısaca

1898’de polonyum ve radyum elementlerini keşfetti. Polonyum, adını doğum yeri Polonya’dan alırken, radyumun adı ise “ışın” anlamına gelen Latince kelimeden türetilmiştir.

Nobel Ödülleri ve Bilimsel Katkılar

Marie Curie, 1903’te fizik alanında Nobel Ödülü’nü kazandı. Bu ödül, radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Pierre Curie ve Henri Becquerel ile paylaşıldı. 1911’de kimya alanında bir Nobel Ödülü daha kazandı. Marie Curie, hem fizik hem de kimya alanında Nobel Ödülü kazanan tek kişi olarak tarihe geçti.

Marie Curie nobel

Savaş Zamanında Yardım ve Radyoaktivite Tedavileri

Birinci Dünya Savaşı sırasında Marie Curie, radyum kullanarak yaralı askerlerin tedavisinde önemli katkılarda bulundu. X-ışınlarıyla savaş alanında yüzlerce binada yaralı askerin muayene edilmesini sağladı.

marie-curie-solvay-conference

Curie Enstitüsü ve Mirası

Marie Curie, radyumun tıbbi tedavilerde kullanılabileceğini fark etti ve Radyoaktif Enstitüsü’nü kurarak bu alandaki çalışmalarını sürdürdü. Bugün bile bu enstitü, bilimsel araştırmalar yapmaya devam etmektedir.

Marie Curie, 4 Temmuz 1934’te, kemik iliği hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Radyasyonun etkileri, onun erken ölümüne yol açmıştır.

Merve Yumlu
Merve Yumlu
Mühendis olma yolunda bir öğrenci :) Mühendis Beyinler aracılığı ile araştırmalarımı sizler ile paylaşacağım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?