Yazımda mantolama nedir, ne işe yarar sorularına cevap vereceğim. Binalarda ısı yalıtımı sağlayan malzemelerle binaların kaplanması işlemine mantolama denir. Isı yalıtımı ise farklı sıcaklıklara ait iki ortamda ısı alışverişinin olmamasını sağlayan işlemlerin bütünüdür. Isı yalıtımı sağlamak için binaların baştan sona giydirilmesidir. Mantolama sırasında kullanılan malzemenin ısı iletim kat sayısına önemle bakmak gerekir. Çünkü ısı iletim kat sayısı çok düşük olan malzemeler ısı iletimini sağlamayan maddelerdir.
Mantolama işlemi binaların dışlarından yapıldığı için buna genel olarak dış cephe mantolama denir. Mantolamanın amacı ise binanın içerisinde bir odayı ısıtıyoruz ya da soğutuyoruz. Bu odanın sıcak ya da soğuk kalmasını hepimiz isteriz. Özellikle kış aylarında. Yorgun bir şekilde işten gelmişiz dışarısı buz gibi evimize girdiğimizde soğuk, buz gibi bir evin bizi karşılamasını istemeyiz.
Mantolama işlemi hem sağlığa hem cebe katkı yapar. Mesela evinizin içerisindeki sıcaklık kış aylarında dışarıda ki soğukluk ile ısı alışverişi yapmaktadır. Isı alışverişi her zaman soğuktan sıcağa doğru olmaktadır. Böylelikle evinizin içerisindeki sıcaklık bir engele takılmadığı sürece dışarısı ile temas halinde olacaktır ve siz kombiyi, doğalgazı vs. daha çok kullanmış olacaksınız. İşte tam da burada devreye mantolama işi giriyor. Mantolama ısı kaybını önlediği gibi cebinizden çıkacak ise parayı da korumuş oluyor.
Mantolama ile hem binanın yaşı uzatır, ısınma ve soğutma giderlerinde büyük paylarda ekonomi yapmanızı sağlar, yaşadığınız ortamda ki konforu arttırarak insanların sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak sağar. Şimdi binanızın ömrünün uzaması nasıl olacak diyorsunuz. Biliyoruz ki ülkemiz aşırı derecede nemli olan bir bölgedir.
İşte mantolama dışarıdan içeriye nem girişini engelleyeceği için evin içerisinde rutubet olmasını engelleyecektir ve duvar ömrünü, duvar sağlamlığını arttıracaktır. Mantolama ayrıca enerji kaybını da azaltmakta ve enerji tasarrufu yapmamıza olanak sağlamaktadır.